Connect with us

Бай Ганьо

Епицентър: Бай Ганьо Трифонов е поискал от Бойко Солунската митница, за да му (про)даде гласове

Published

on

ИТН поискали всички ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС.

Това научи Епицентър.бг от източници, близки до ГЕРБ-СДС, които разказаха на огромните щения на партията на Слави Трифонов за власт и за икономически, финансови и бизнес ресурси.

„Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите“, заяви гневно днес Борисов, намеквайки за изявленията от ИТН, че трябва да се направи експертно правителство с третия мандат, но без участието на ГЕРБ и на ДПС.

„Моите уважения, но не може последните и предпоследните формации да диктуват кои ще са експертите в кабинета“, категоричен бе Борисов, като даде да се резбере, че медийните изяви на представителите на ИНТ през последните дни  са били крайно непремерени и неуместни. 

Раздразнението на Борисов всъщност идва от „алчността“ на ИТН, която лъснала по време на срещите, които проведе контактната група на ГЕРБ-СДС с другите партии. На поканата се отзоваха само ДПС и ИНТ. 

Според източници на Епицентър. бг партията на Слави Трифонов е поставяла „невъзможни условия“ в замяна на гласовете на групата, за да се подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ$СДС. Някои от тях буквално са взривяващи държавата.

ИНТ са поискали:  

– да бъде отложено с две години приемането на България в еврозоната;
– настояли са да бъде приет нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване;
– спешно намаляване на цените на хранителните продукти;
– смекчаване на българската позиция за войната в Украйна.


За да подкрепят бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат от „Има такъв народ“ са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано – най-ресурсните ведомства. Заговорило се за слагането на Любомир Каримански за финансов министър и на Александър Николов за министър на енергетиката.

Освен това поискали и предварително обезпечаване за подкрепата си, каквото и да означава това, е мълвата, която се носи в ГЕРБ.

Това букално вбесило Борисов, разказват източници от ГЕРБ.

Този „политически рекет“ нито Борисов, нито ГЕРБ, биха могли да преглътнат.

Това взривило и отношенията на Борисов с Трифонов, макар публично и двамата да запазват благоприличен тон.

Тази политическа наглост на ИТН бетонирала позицията на ГЕРБ-СДС, която Борисов мнократно подчерта, че те не биха могли да си представят участие в експертен кабинет с мандата на „Има такъв народ“ при провал на първия и втория мандат.

Най-рано в началото на юли България може да има редовно правителство, но ако формациите в парламента не постигнат съгласие за кабинет, то поредните предсрочни избори ще са най-рано на 29 септември.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени