Connect with us

Timeline

Той реши и написа всичко за шарлатаните от ПП: Измамниците ограбиха дори банката на ДеБъ

Published

on

Утре се събира 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на ППДБ засега остава единна, с 22 депутати от ПП и 17 от ДБ. Дали това съотношение отразява правилно нивото на доверие на избирателите, е спорен въпрос.

Демократична България изпадна в неизгодна позиция, защото ръководството реши да даде “на заем” на ПП практически целия политически капитал на коалицията. Депутатските мандати на ДБ просто станаха депутатски мандати на ПП. Ако продължим аналогията с банките, ПП представиха добър “бизнес план” на политическата банка ДБ, която реши наивно да ги кредитира без никакви условия, обезпечения или ниво на контрол върху политическото старт-ъп предприятие ПП.

Но ПП се оказаха неспособни или нежелаещи да реализират този план. Някои ги нарекоха “шарлатани”, други – “политическа пирамида”. В края на краищата – като всеки лошо управляван проект – те пропиляха голяма част от своя политически капитал и от дадения им назаем от ДБ. ДБ се надяваха да увеличат капитала си с добри лихви чрез тази сделка, но вместо това загубиха голяма част от него. И както при всяка банка, акционерите (гласоподаватели в случая), чийто капитал (дадено доверие в случая) е пропилян от мениджмънта, са оправдано недоволни от това. И искат оставките на директорите. Някои ги дават, други (все още) не.

Директорите на политическата банка ДБ също действаха в нарушение на “устава” на банката. Вместо – както е по устав – да инвестират в десен политически проект, инвестираха в ляв; вместо да инвестират в антипопулистки проект, инвестираха в икономически популизъм; вместо да инвестират в антикорупционен проект, намаляващ ролята на държавата в икономиката, инвестираха в такъв, който увеличи държавните разходи, които са източниците на голямата корупция; вместо в евроинтеграционен проект инвестираха в хора, които отложиха членството на страната в еврозоната. Затова акционерите и вложителите на доверие в политическата банка ДБ са също справедливо недоволни.

Вместо да признаят собствените си грешки обаче, директорите на банката ДБ обвиняват за неудачните си решения конкуренцията – ГЕРБ, ДПС и всички други. И нищо не казват за това как и дали изобщо смятат да си върнат обратно от ПП дадения на заем политически капитал. И дали от тук нататък ще работят “по устав”. А вложителите и акционерите в банката ДБ очакват това. От новия мениджмънт, обаче. От старите директори очакват единствено оставки.

В бизнеса, когато някой не връща пари, губи контрол върху предприятието си в полза на кредитора. В сделката между ПП и ДБ кредиторът е ДБ, а фалиралият кредитополучател е ПП.

От Фейсбук профила на Никола Янков

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени