Connect with us

Нюзрум

Да ти стане жал за Нинова! Най-верният й пудел я заръфа в ефир: Тя вече не става

Published

on

Това е трети път, в който Корнелия Нинова подава оставка, и последен. Това беше първата, но много необходима стъпка за възстановяване на диалога в БСП. Това заяви в ефира на бТВ Иван Таков от БСП.

„Промяната в БСП започна. Няма да стане днес за утре, но това е първата стъпка. Откакто влязохме в спиралата от избори, резултатите ни вървят надолу. БСП не произвеждаше разговори за политика и визия, а само се обясняваше кой с кого се е скарал”, смята Александър Симов, един от доскоро най-верните пудели на Корнелия Нинова.

„Когато Нинова влезе в партията, тя донесе една хубава енергия. Проблемът обаче накрая е, че Нинова от тази и предишната година е противоположност на Нинова от началото”, каза още той.

Таков допълни: „Моето мнение от началото беше, че човек, който не е социалист, не трябва да е лидер на партията. Става въпрос за политиката, която доведе до катастрофалните резултати от изборите.”

Първата стъпка за възстаноняване на диалога в партията е направена с вчерашния пленум, досега колективните органи на БСП изпълняваха само ролята на гумен печат, изтъкна Иван Таков.


Видяхме друга енергия – за обединение първо вътре в партията, а после и на цялото ляво, надява се Таков.

Промяната няма да стане чудодейно днес за утре, коментира и журналистът и бивш депутат Александър Симов. От 6-7 години насам от БСП излизат само новини за вътрешни разпри, затова резултатите й на изборите вървят надолу, смята той.

Симов призна, че първо подкрепял процесите на „очистване“, т.е. гонене на несъгласните с ръководството, но телевизионните студия постепенно се превърнали в бойна арена на социалистите. Когато Корнелия Нинова дойде през 2017 г., дойде хубава енергия в БСП и резултатите го показаха, вкара и мандатността и прекия избор на лидер, напомни той. 

През 2017-а, когато се редяха листите, тя каза, че само лидерът може да води две листи, останалите трябва да се концентрират в работата в един регион. Сега 7 души водиха по две листи без обяснения, даде пример журналистът.

Още оттогава мнението ми е, че човек, който не е социалист, не може да е начело на паритята, изказа се пък Таков. От 2017-а тръгна спадът, Нинова наследи партия с 1 млн. гласа, в момента са 150 хил. и провокациите от нейна страна не са спирали, обяви той.

Пълно пренебрежение към местните структури даде още като пример за действията й. Спомена и вкарването на Калоян Методиев като депутат от БСП за сметка на бившия младежки на партията партията от Благоевград.Калоян Методев направи чудото – обедини БСП, обобщи пък Симов. Начинът по който се появи в листите, е един от големите проблеми, тормозили и избирателите ни, смята журналистът.
Той се оказа лична „гражданска“ квота на Нинова, записан под №2. При това бившият младежки лидер на СДС Методиев бил в „работническите“ квартали на София, външно тяло в редиците на партията, обясни Симов. А навремето правехме тържествено представяне на гражданските ни квоти – професори, хора, с които се гордеем, добави той.

Проблемът на БСП е по-голям от Нинова, промяна очевидно е необходима и някои чакаха тя да я осъществи, обясни още социалистът. Таков напомни, че в София за изборите миналата година обединението стана и това е премиерът. Тогава въпреки волята на Нинова столичната червена организация застана зад Ваня Григорова заедно с АБВ на Първанов и останалите от левицата. Симов пък върна назад в годините, когато Дертлиев и Първанов седнаха на една маса и обединиха левицата и така Първанов по-късно стана президент.

Имаме обединение в Националния съвет, предстои трудното обединение на социалистите и по места, обобщи Таков. Най-хубавия жест ще е Нинова да напусне парламента като Христо Иванов, посочи Симов. А основанието ще е уставно – повече от 12 г. социалист не може да е депутат.

Историята няма заден ход, на БСП й трябват нови лица и нови идеи, коментираха двамата социалисти кой трябва да стане председател. Бившите вътрешнопартийни опоненти вече гледали в една посока.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени