Connect with us

Парламент

Огромен скандал! БСП с ултиматум към топ-депутат на Нинова: Или се махаш от парламента, или те изхвърляме от групата

Published

on

БСП реши на пленум да остане в опозиция и да не подкрепя правителство с първия и втория мандат.

„НС на БСП, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на опозиция, не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС“, реши Националният съвет на партията.

„За“ са гласували 96 социалисти, двама са били против, а шестима са се въздържали.

Така социалистите си оставиха вратичка за кабинет евентуално с третия мандат.

Пленумът отхвърли предложенията за партийно наказание на бившата вече соцлидерка Корнелия Нинова.

Членове на НС са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат забрана за кандидатиране на ръководни постове в партията в рамките на година. Подобно наказание беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов.

Мнозинството обаче настоя реваншизмът да бъде загърбен.

Националният съвет на партията излезе и с обръщение за единение на социалистите и на лявото.

„Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати. Те ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало!“, се посочва в призива.

„Това, което ни свързва е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим срещу всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България“, гласи още обръщението.

„Промяната в БСП е възможна и вече е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем заедно!“, е апелът на червения пленум, с който доскорошната вътрешна опозиция и привържениците на Нинова заравят томахавките.

Пленумът на столетницата констатира оставката на лидерката Корнелия Нинова и избра за временен председател на партията до избора на нов Атанас Зафиров, досегашен заместник на председателката. Така бе спазен уставът, според който при отстраняване на лидера се избира временно изпълняващ функциите му сред зам.-председателите на БСП.

Борислав Гуцанов беше излъчен за председател на парламентарната група, а Драгомир Стойнев ще бъде предложението на социалистите за зам.-шеф на парламента. Самата Нинова пропусна пленума, след който и официално тя вече не е председател на социалистическата партия.

Социалистите излязоха и с призив към досегашния й съветник Калоян Методиев да напусне Народното събрание, а ако не приеме, то няма да бъде приет в ПГ на „Коалиция за България“. Това означава, че той би трябвало да остане независим депутат.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени