Connect with us

Парламент

ГЕРБ са два пъти повече депутати в Пловддив от ПП-ДеБъ, шарлатаните се надяват да им отвъкнат един

Published

on

Коалицията ГЕРБ – СДС, която спечели изборите, ще има най-вероятно четирима депутати от Пловдив в новото Народно събрание. ПП – ДБ се нарежда на второ място под тепетата с двама народни представители, но още не губи надежда да се пребори и за трети мандат.

4 800 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК

Това сочат предварителните данни при обработените близо 91% от протоколите за 16 МИР. Крайните резултати за разпределяне на мандатите ще бъдат оповестени от ЦИК след окончателното приключване на броенето. Общият брой на депутатите от Пловдив са 12, според последното национално преброяване.

В предходния 49-и парламент ГЕРБ – СДС имаше трима депутати в Пловдив, а ПП – ДБ – четирима.

По правилото Хеър-Ниймайер, ако ПП-ДБ вдигне моментния резултат от 18,6% до над 19% в Пловдив, има огромен шанс да вземе едно място от ГЕРБ под тепетата, което означава, че и двете коалиции ще имат по трима народни представители. Все пак това зависи и от гласовете от чужбина, както и остатъците в другите избирателни райони.

Засега в Пловдив град „Възраждане” получава 2 мандата /пак според неокончателните резултати/, а ИТН, БСП, ДПС и „Величие” – по 1.

Ако не настъпи промяна, от ГЕРБ – СДС в 50-то Народно събрание ще влязат водачът на листата за Пловдив Бойко Борисов, проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия” и бивш общински съветник, Георги Георгиев, бивш председател на Столичен общински съвет, сега зам.-шеф в СОС, и Деница Николова, бивш зам.-министър в МРРБ.

По традиция Борисов се регистрира от София, където също е кандидат. Ако спази и този път това правило, шанс за НС има и рехабилаторът д-р Валерия Славова, пета в листата.

О ПП – ДБ влизат Асен Василев, бивш министър на финансите, Йордан Иванов, бивш областен управител и депутат, както и юристът Стою Стоев.

Василев обаче може да избере да влезе от Хасково, което дава шанс и на класираните след третото място, сред които е и обичайният първенец по преференции Манол Пейков.

Пловдивчани изпращат в парламента от „Възраждане” Ангел Георгиев и Емил Янков, БСП –Иван Петков,- Бебето, който и досега беше депутат, от ИТН – досегашният народен представител Станислав Балабанов, от ДПС – Танер Али.

Новият играч на изборното поле – партия „Величие” ще бъде представена в парламента с Николай Марков., който е и национален лидер.

Източник: Марица

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени