Connect with us

(О)позиция

Каракачанов съсипа Киро: Извадете си главата от задника и четете историята ни! Колкото и да ви е неприятно…

Published

on

Вчера в НС започна дебат трябва ли да дадем оръжие на Украйна. Какво можем да дадем и защо? Не може да дадем въоръжение, което се ползва от Българската армия (БА), защото ще намалим отбранителните си способности. Това написа във Фейсбук профила си бившият министър на отбраната и настоящ почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Повече 20 години бе унищожавано и рязано въоръжение и техника, които имахме: самолети МиГ-21, МиГ-23, 2/3 от щурмовите ни самолети Су-25 (40 бр.) бяха продадени като ненужни (а днес ги виждаме на бойното поле в Украйна да се използват и от двете страни), учебно-бойни самолети L-39, ракетите СС-23, от които трепереше най-силната армия в Европа – турската, бяха нарязани, плюс още няколко ПВО зенитно-ракетни комплекси. От 2400 Т-72 85% са нарязани или продадени за жълти стотинки.

Знаете ли кой ги наряза? Ами тези, които сега най-гръмогласно викат, че трябва да даваме военна помощ! НАТО искало! А тогава искаха да нарежем техниката си като условие да ни приемат в НАТО.

Можем да дадем автомат Калашников, патрони, снаряди от някои калибри и мини. Но повечето ще бъдат с изтекъл или изтичащ срок на годност и въпросът е дали няма да бъдат по-опасни за украинските военни, отколкото за руснаците.

Втори въпрос: Какво ще постигне Украйна с това, което можем да ѝ дадем ние и другите държави? Няма да обърнем хода на военните действия! Изходът от военните действия е ясен! Само ще удължим агонията с няколко дни и ще се увеличат разрушенията и броят на жертвите!

Ако искаме ЕС и САЩ да помогнем на Украйна, то НАТО и ЕС трябва да започнат преговори с Русия за спиране на военните действия, запазване на териториалната цялост на Украйна и нейния суверенитет. Руснаците не смятат Украйна за държава, която сама взема политически решения и не гледат сериозно на нейното ръководство.

Това би било реална помощ: преговори между Русия от една страна и НАТО и ЕС от друга страна. И не само по въпроса за Украйна, а за намиране на взаимно приемливи условия за мир и сигурност в световен мащаб. С ясни и разписани взаимни гаранции. А също и с Китай! Иначе светът отива към нова студена война и този път не е всички срещу СССР. Светът е разделен! Освен ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Япония останалият свят не участва в санкциите срещу Русия. А вижте Турция – член на НАТО, най-голямата армия в НАТО след САЩ…

Затова политиците трябва да мислят с главите си, а не да повтарят клишета А Европа⁉

От взаимните санкции срещу Русия Европа ще се превърне в маргинален фактор в света, с който никой няма да се съобразява. ЕС все още е силен не заради военния си потенциал, а заради икономиката на Западна Европа и най-вече на Германия. Само че ударът върху икономиката на Европа ще бъде жесток и тя няма да има тази икономическа мощ. Видяхме отражението на Ковид-19 върху европейската икономика, а сега е война, икономическите поражения ще бъдат още по-сериозни. Най-накрая ще се случи това, което стана през 1943 г. в Ялта, когато Сталин, Рузвелт и Чърчил без да се интересуват от останалия свят си го разделиха в проценти върху една цигарена кутия… Или това, което се случи през 1990 г. между САЩ и СССР (Рейгън и Горбачов). Няма да се учудя, ако утре се случи същото – САЩ, Русия и Китай да си разделят зоните на влияние, а ние – Европа, да научим от медиите какво са се договорили. А може и да не научим.

Но ние, българите, можем да научим нещо от собствената си история. Не че съм оптимист, че премиерът г-н Кирчо и неговите съдружници ще тръгнат да четат българска история – те са тук за малко и явно бързат да си ходят. Имам предвид ние, българите, които – за разлика от тях – ще останем в тук, в България, и ще плащаме сметката, както винаги.

Нека погледнем последния аналогичен случай в нашата история. През Втората световна война България е съюзник на Германия. През 1943 г., когато положението на германците е критично на Източния фронт, Хитлер започва да натиска цар Борис III да прати български войски на фронта срещу руснаците. Даже го привиква в Берлин и го мачка жестоко. Царят не се огъва. България не праща войски или оръжие, а само един медицински влак да лекува ранените.

Всички останали съюзници на Германия – Румъния, Унгария, Италия, Испания, Хърватско и Словакия, пращат. Какво стана след това – всички знаем.

И ето пак сме в ситуация, когато пак ни натискат със същите аргументи: солидарност, борба срещу авторитаризма, за „нова“ демократична Европа (през 1943 г. е нов ред в Европа) и т.н.“, каза Каракачанов.

„Мисля, че България би постъпила най-разумно, ако продължи да оказва само хуманитарна помощ – оборудване, лекарства и полеви болници.

Още нещо прави впечатление. „Ястребите“ използват само опорките, които получават от Брюксел. От сутрин до вечер повтарят едно и също като папагали. България има своите исторически основания да се страхува от руската политика. Защото освен че Русия ни освободи от турско робство, което пък е основна опорка на русофилските папагали, след Освобождението Русия провеждаше ясна и директна политика, с която фаворизираше някои от нашите съседи – преди всичко Сърбия, но и Гърция и Румъния, за сметка на българския национален интерес.

Да не забравяме, че през 1885 г., когато стана Съединението между Княжество България и Източна Румелия, император Александър III изтегли руските офицери, които обучаваха младата българска армия, скъса дипломатически отношения с нас, а дори уверява турския султан, че няма да се намеси, ако Османската империя реши да навлезе в България и с оръжие защити своя „суверенитет“ върху Румелия.

По основният и най-болен български въпрос – Освобождението на българите в Македония, Русия винаги е вземала страната на Сърбия.

През Балканската война Русия не изпълни ролята си на арбитър, както бе записано в договора, създаващ Балканския съюз срещу Турция, и така поощри Сърбия да заграби и безспорната зона (днешната Република Северна Македония).

Когато България воюваше срещу своите вероломни съюзници през юни 1913 г. именно Русия позволи на Румъния да ни нападне в гръб, за да спаси от поражение своите основни протежета на Балканите Сърбия и Гърция.

Да не говорим, че Коминтернът в Москва през 1934 г. измисли т.нар. македонска нация и я наложи насила като политика на българските комунисти след 1944 г.

През последните 3-4 години Путин няколко пъти повтори, че азбуката ни е дошла от Македония.

Та нашите родни русофоби не ползват в своята аргументация български примери, защото просто не им пука за българската история и българските интереси. Те, подобно на някои от ултра русофилите, са просто другата страна на медала. И едните, и другите „на чужд гроб плачат“, както казва народът. По-лесно е, пък е и по-доходно. Да бяха прочели нещо от Захарий Стоянов и Стефан Стамболов, да бяха прочели поне „Строители на съвременна България“ от Симеон Радев, щяха да звучат по-автентично в своята русофобия. Но не, по-лесно и по-доходно е да си просто папагал.

Споменах Македония. Колко изкуствени са евроатлантическите отличници си личи и по темата „Македония“. Вече 30 дни, начело с премиера г-н Кирчо, ни обясняват, че бързо и без условия трябва да пуснем Северна Македония в ЕС, щото – видите ли, Путин щял да реализира там украински сценарий. Щом САЩ и началниците в Брюксел искат, значи на бегом трябва да се изпълнява! Ама няма значение, че в Скопие фалшифицират историята ни, гонят местните българи и насаждат омраза към България. Новоизлюпеният премиер дори се съгласи с едно от основните обвинения срещу България, че сме фашисти. Имало е фашистки режим в България, каза в Скопие той. Ама няма значение, че т.нар. македонска нация е измислена в Москва, мразим Русия, но щом началниците искат – признаваме съветските изобретения на нови нации и езици.

Така че, добри ми българино, повече мисли, чети и не се връзвай на платените русофили и русофоби. Те не мислят за теб или България. Те просто отработват хонорарите си – за наша сметка, разбира се“, коментира още Красимир Кракачанов.

Най-четени