Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев не може да повярва: БНР покани двама души да му ритат фуражката в ефир

Published

on

Посланията на президента Румен Радев са разделящи и не им е мястото в предизборната кампания.

Това каза пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов, преподавател в НБУ:

„Държавният глава по дефиниция трябва да обединява нацията. … Той злоупотребява с тема, която е свързана с абсолютно легитимни опасения на хората, за войната“. 

Според него Румен Радев „отглежда един кръг от избиратели, към който в някакъв момент вероятно ще се опита да се обърне за политически проект“:

„За първи път в българската история президент се опитва толкова директно да се грижи за някакъв политически проект и да заеме някаква роля в политическия процес. Не е това ролята му според Конституцията. И това е един от съществените проблеми в момента в България, защото президентът трябва да е неутрална територия, която да събира партиите, които по дефиниция трябва да си противоречат, да водят негативна кампания, да спорят. Той трябва да ги събира и на базата на техните интереси да се опитва да изважда общи приоритети. Затова неговата намеса в този момент и заемането на толкова крайна позиция е проблем“. 

Стефанов подчерта, че е лъжа тезата, че България ще влезе във войната, която Русия води с Украйна, и НАТО вече е в тази война:

„Когато тази теза бъде потвърдена от президента на държавата, това цели единствено да я легитимира, въпреки че тя фактологично не може да бъде потвърдена. Трябва да реагираме и да кажем, че това е злоупотреба. … На хората, които са страхуват от това България да влезе във война, трябва ясно да им кажем, че няма такава опасност. НАТО е организация, в която има разумни хора, те си дават по-добре дори от президента Радев сметка какво една война би причинила. Начело на държавата и на ЕС също има разумни хора и никой няма да поеме лесно такъв риск, както Радев казва“.

Политологът изтъкна, че въоръжаването на Украйна е, за да не излезе войната от границите ѝ.

Политиците не разбират, че негативната кампания не е единственият инструмент да накарат избирателите да гласуват, смята политологът.

„От доста време в България кампаниите преди изборите са доста негативни. В историята на изборите по света има достатъчно примери, когато в много тежки моменти позитивните послания са изкарвали хората пред урните и това е помагало на политици да печелят изборите“, обобщи той. 

Даниел Стефанов посочи, че на ниво отделни кандидати има позитивни послания, но на партийно ниво – няма.

По думите на политолога опитите за компромати не са сработили много, защото „отдавна партиите са свалили подкрепата си до най-твърдите си избиратели, а те не вярват на такива неща и не ги приемат“:

„Съсредоточаването на кампанията до твърдите партийни ядра не е нещо добро. Но тези опити за компромати може и да не са отказали едни избиратели, но пък са успели да активират избирателите на другата партия“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени