Connect with us

(О)позиция

Любимата на Пловдив проф. Дженева: Имам нужда от справедливост! За това още от 2006-та подкрепям Бойко Борисов

Published

on

,,Хората питат защо се забавихме с еврозоната, Шенген по суша и усвояването на еврофондовете. Духът и съзиданието на града имат нужда от грижа и подкрепа, потенциалът е огромен и трябва много малко, за да се случват нещата, казва шефката на ансамбъл „Тракия“, споделя в интервю за 24 часа проф. Даниела Дженева, която е под №2 в листата на ГЕРБ за народни представители.7

Какво може да накара един реализиран човек като вас – с научна кариера, дългогодишен ръководител на ансамбъл „Тракия“, три мандата общински съветник в Пловдив, да се впусне в битка за народен представител, проф. Дженева?

– Това се дължи на моето чувство и битие на екипен играч. Цял живот работя с хора – ансамбълът е голям колектив, студентите, колегите, академични съвети, научни съвети. Като част от ГЕРБ поемам своята отговорност с абсолютно съзнание да свърша работа, да приема определени предизвикателства. Има още какво да се направи за културата на Пловдив. Мисля, че бих могла да отстоявам определени позиции, с които съм съгласна, и да допринеса, доколкото мога, с моите знания да бъдат в помощ на хората.

– Какво конкретно бихте могли да свършите като народен представител?

– На първо място, в културата. Така както е написан, Законът за развитие на културата звучи прекрасно, но в него има добри пожелания, които не се случват по една или друга причина. Може би това се дължи на динамичната смяна на министри и на подмяната на съставите в ресорната комисия в парламента заради честите избори. Културата има нужда от грижи, процесите в нея не стават от днес за утре. Всички сектори на културата, образованието и науката имат нужда от финансиране.

– Какво трябва да се промени?

Връзката между общините и държавата за мен е приоритетна. Освен общините държавата също трябва да се грижи за общинските културни институти.

– Да не би защото ансамбъл „Тракия“, който ръководите, е общински и затова да настоявате за тази промяна?

– Не. Фолклорът в последните години е много популярен и се радва на публика. Нямаме проблем. Но има общински филхармонии, театри и редица структури, които изпитват големи проблеми. Повечето са с минимални заплати, някои нямат сгради, други изпитват финансов недостиг. Има нужда от целенасочено подпомагане и регулиране на общинската култура.

– Как човек като вас, отдаден на културата, се вписва в политиката?

– Аз съм от учредителите на ГЕРБ още от 2006 година.

– Кое ви накара да станете член на тази партия?

– Бях провокирана да се захвана с най-новия политически проект тогава, имах нужда от определена справедливост. Аз съм оптимист цял живот. Доверих се на Бойко Борисов и оставам в ГЕРБ през всичките тези години – от 3 декември 2006 г. досега.

– Престижното второ място в листата на ГЕРБ в Пловдив, което заемате, награда ли е за вас?

– Не съм го очаквала. Мога да кажа, че ме и натоварва, защото се чувствам отговорна с това второ място. Стремя се да привличам гражданите към нашите добри идеи. След като г- н Бойко Борисов и градският лидер на ГЕРБ г-н Костадин Димитров са ме поставили на тази позиция, сигурно очакват да дам добри резултати.

– Как успявате да избягвате скандали около себе си, все пак бяхте три мандата общински съветник, председател на комисии?

– Не обичам скандалите, защото не решават нищо. Винаги предпочитам да направя крачка встрани, а който търси скандал, да си го изживее. С него нищо не се постига. Аз съм човек, който обича да гради. Работя на високи обороти и нямам време за такива неща.

– Как се обединява такъв голям колектив като ансамбъл „Тракия“, който тази година навършва половин век?

– Поех щафетата от покойния Стефан Мутафчиев, той беше главен художествен ръководител, а аз бях хореограф. Той се разболя тежко и почина. Все още бяхме държавна структура и ме извикаха в Министерството на културата през 1997 г. Казаха ми, че трябва да го поема. Нямах желание, не исках да ставам директор. Помолиха ме да застана начело за малко, а те ще търсят човек. Така минаха 27 години. Пръст на съдбата беше това. Поех отговорност и всичко, което правим, е пред очите на целия град.

Ансамбъл „Тракия“, който проф. Даниела Дженева ръководи от 1997 г. досега, не спира да събира овациите на публиката.

– Като станете депутат, как ще намирате време за ансамбъла, който има сериозни ангажименти като изяви? Миналата година, когато изнесохте грандиозен спектакъл на Античния театър в чест на вашия баща – големия хореограф проф. Кирил Дженев, митрополит Николай ви нарече „Деца на Бога“.

– Много силни думи каза Негово Високопреосвещенство за труда ни и за художествения резултат на сцената. Той наистина оцени това, което правим. Освен на ансамбъла много държа и на студентите, на които преподавам. Който не е работил с млади хора, не знае колко позитивна и зареждаща е тяхната енергия. Живот и здраве, ще видим кое колко ще е дълго и колко ще продължи.

– Как върви кампанията ви до момента?

– Мисля, че за ГЕРБ добре вървят нещата. И това е така, защото това, което се случи в последните години, беше застой за страната. Забави се влизането ни в еврозоната, в Шенген по суша, усвояването на фондове. Хората виждат това и задават въпроси по време на срещите ми с тях. Питат, разбира се, и за доходи, като отчитат, че по времето на ГЕРБ заплатите на учителите бяха вдигнати чувствително. Отговарям им, че за тези неща ще работим.

– Какво конкретно бихте могли да направите за Пловдив, ако станете депутат?

Стремежът ми ще бъде да помагам на града с всичко, което е по силите ми. В крайна сметка Пловдив стана европейска столица на културата и това трябва да се надгражда. Макар да съм родена в София, Пловдив винаги е бил на първо място. От 1978 г. неизменно живея в него с удоволствие. Дойдох да уча и останах. Духът и съзиданието на Пловдив имат нужда от грижа и подкрепа, потенциалът е огромен и трябва много малко, за да се случват нещата. Хората трябва, на първо място, да са спокойни и да се изявяват.

– Колко от общо 12-те депутатски мандата мислите, че ще вземе ГЕРБ в Пловдив?

– Много разчитам на 4 места. При тези обстоятелства мисля, че е реалистично.

CV

Проф. д-р Даниела Дженева е втора в листата на ГЕРБ за Пловдив-град в предстоящите парламентарни избори.

Два мандата е била заместник-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, в момента е преподавател по хореографска композиция и режисура.

Директор е на центъра за съхранение и опазване на фолклора.

Три мандата е била общински съветник в Пловдив от ГЕРБ.

Директор е на ансамбъл „Тракия“ от 1997 г. до днес, който се е изявявал в над 60 страни.

Отличена е с наградите „Пловдив“, „Българка“, „Кристална лира“ и др.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени