Connect with us

(О)позиция

Киро и Асен са бесни от това интервю в топ-вестник: Те са глупави, вулгарни, бездарни крадци! Други 3 партии ще управляват

Published

on

Mихаил Константинов е роден през 1948 г. в София. Завършва математика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към Българската академия на науките. Работил е в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. Член на Централната избирателна комисия от 1991 до 2011 г., а от 2003 до 2009 г. е и неин заместник-председател. В периода 2012–2013 г. е член и председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД.

– Професор Константинов, предизборната кампания започна със скандали, как това ще повлияе на избирателите?
– Скандали винаги е имало преди избори. Сега очаквам да са малко по-големи и по-мръсни. Но когато става дума за избирателна активност, предпочитам да говоря с абсолютни числа, а не в проценти. Да не забравяме, че за отделните избори този брой ще бъде различен, тъй като има изискване за уседналост при вота за Европарламент и там гласувалите ще бъдат от 50 до 100 хиляди по-малко.
Но нека да бъдем по-конкретни – българските избиратели по целия свят са 6,6 милиона – това са всички, които имат ЕГН, постоянен адрес в България, те са над 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание за лишаване от свобода. От тях в страната се намират 5,2 милиона, а в чужбина – 1,4 милиона.

– Какъв ще е ефектът от провеждане на избори две в едно – европейски плюс парламентарни?
– Никакъв особен ефект няма да има. По време на последните парламентарни избори гласуваха 2,6 милиона. На предишните няколко вота, които се провеждаха през два-три месеца, гласоподавателите бяха 2,3–2,4 милиона. Все пак двата избора, които сега предстоят, вероятно ще подсилят мотивацията на хората. Така че очаквам на 9 юни пред урните да отидат между 2 и 2,5 милиона души, по-вероятно някъде около 2,3–2,4 милиона.

– Ще успее ли избирателят да се справи с два вида бюлетини, а ще има и преференции? Как ще е по-лесно гласуването – с машина или с хартия?
Ако се върнем 33 години назад, на 13 октомври 1991 година в един и същи ден се проведоха двата най-сложни избора – местни и за парламент. Това бяха и първите демократични избори и имаше много опасения, но резултатът беше прекрасен. Тогава България се справи перфектно. Трябва да знаете, че най-прости са изборите за президент, след това са за Европарламент, където има само една листа. Така че сме успявали при доста по-трудни ситуации. Затова нямам опасения във връзка със сложността, по-скоро има проблем с различните изисквания за уседналост. Примерно, при машината идва избирател, който има право да гласува за европейски избори, но той успява да даде вота си и за парламент. Какво правим тогава? Дори ако той изнесе само европейска бюлетина, в паметта на машината остава и другото гласуване и ще се покаже различен резултат от наличните бюлетини. Поради тези причини в Евро¬па машинно гласуване категорично няма. И сега – много обичам възражението, че има в Брюксел. Да, но град Брюксел е половин Белгия. От цяла Европа само там има машинно гласуване, защото то не е сигурно, предизвиква скандали и е по-добре да го няма.

– Като гледате социологическите про¬учвания, какви са прогнозите ви за резултатите?
– ГЕРБ ще са първи и на двата избора – на парламентарните ще имат поне 70 депутати, следват три политически сили с по около 40 – това са „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, „Възраждане“ и ДПС. БСП ще има около 30 и ИТН – приблизително 20.

– При този резултат ще може ли да се формира правителство и кои са най- вероятните комбинации?
– Едно от възможните правителства е ГЕРБ, ДПС плюс една по-малка партия, каквато е например ИТН. Всъщност това е доста симпатична комбинация, която може да изкара пълен мандат. Вариант е да се търси кабинет и през старата сглобка, но на мен ми се иска вече ПП- ДБ малко да си починат от политиката, защото тя не им е ясна. Толкова много фалове, толкова безобразия аз просто не съм виждал. Не става въпрос, че крадат много – всички крадат. Но те крадат по един вулгарен начин, крадат бездарно. Оказа се, че пропуснаха и парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Просто 10 милиарда ги пуснаха в кошчето поради някаква вродена глупост. Тези хора трябва да си починат, да четат книжки за политика, защото такава дилетантщина не съм виждал.

– Какъв е шансът на левия избирател да бъде представен в новия парламент при това разделение на левицата?
– Левият избирател ще има един официален представител и това е БСП, която все още не е умряла напълно. Има две малки партии – едната вляво, другата вдясно, които на мен са ми много симпатични. Това са „Солидарна България“, свързана с Ваня Григорова, и „Синя България“ – с Вили Лилков. В момента и двете формирования, те са коалиции, имат по 2,5% и ако малко се напънат, могат да прескочат националната бариера, която е 4%. Дали ще вкарат евродепутат, аз лично се съмнявам, защото там бариерата е по-висока – 1/17 от вота, което е малко над 5,88 на сто.
Според вас какво ще покажат на европейските лидери резултатите от вота в Европа?

– Ще има ли промяна в конфигурацията?
– Да, ще има. Очевидно е, че има дясна, консервативна или ако искате, я наречете националистическа вълна. Партиите, които имат подобна идеология, очевидно ще повишат своя резултат. Не е изключено да получим и нова управляваща конфигурация в Европейския парламент. Но нали знаете, че от него нищо не зависи. Зависи каква Европейската комисия ще избере и оттам натам може да го забравим за голямо съжаление. Но да се надяваме, че новият Европарламент поне ще посочи свястна Европейска комисия, защото в момента по мое мнение хората там за нищо не стават.

– Според актуалните прогнози Урсула фон дер Лайен е фаворит за поста на следващ председател на ЕК. Вие какво мислите?
– Искрено се надявам това да не се случи. Г-жа Фон дер Лайен напълно успешно съсипа всичко, с което се захвана. Тя нанесе най-голямата вреда на германската армия. Бундесверът беше разсипан под нейното ръководство заедно с нейната приятелка Меркел. Това може пък да е била целта на някои хора. В момента в немската армия няма летящи самолети, оръжията са крайно недостатъчно, бойният състав е неподготвен. Бундесверът, който беше най-голямата сила на континента, сега е на трето-четвърто място, което е безобразие. Ние разчитаме на тази войска, ако трябва да се борим с външен агресор. Скандалът с ваксините също е сред „активите“ на г-жа Фон дер Лайен и поне се надявам, че ще има разследване, което ще каже как се откраднаха 15–20 милиарда. Смятам, че тази 65-годишна госпожа трябва да се пенсионира и да започне да пише мемоари.

– Ако след изборите има друго съотношение на силите в Европа, възможно ли е да настъпи промяна в позицията за Украйна?
– Не. Позицията за войната в Украйна е видна. Категорично се знае кой е агресорът и коя е жертвата. Разбира се, има нюанси – война до последния украинец, което е безумие. Другото е достоен мир и спасяване на човешки животи. Но нещата едва ли ще станат, както ги искаме. Основната цел на света в момента трябва да бъде как да се избегне ядрена война, защото това ще е краят на човечеството.

– Как тълкувате това, че въпреки призивите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел няколко държави от ЕС изпратиха свои представители на церемонията по встъпването в длъжност на президента Владимир Путин?
– Това показва, че все още някои страни се опитват да имат самостоятелна политика. В крайна сметка Европейският съюз не е казарма. Но бих искал тук да ви припомня какво гласи прословутият член 5 от Учредителния договор за НАТО, който все го цитираме по най-различни поводи. Приблизително там се казва, че когато една натовска държава бъде нападната, тогава всяка друга страна от Алианса е длъжна да помогне, доколкото прецени за необходимо. Никакво задължение няма за автоматично задействане. Този член беше вкаран навремето от САЩ и си оставиха тази вратичка, за да не взимат отношение. Така че не си мислете, че автоматично някой ще ни защити, ако тук, примерно, влязат чужди войски.

Вестник „Филтър“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени