Connect with us

Нюзрум

Излезе проучване преди последните две идиотии на Кирил Петков: ПП-ДеБъ вече е далеч от ГЕРБ, а тепърва ще изостава още

Published

on

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). Това се казва в социологическо изследване на „Тренд“.

То е проведено преди скандала с изтеклите записи и почти не е обхванало настроенията след катастрофата, при която кортежът на Кирил Петков уби човек. Това означава, че ПП-ДеБъ ще паднат още надолу като резултат!

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната – приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. За евровота ПП-ДБ имат шанс да вдигнат резултата си на 16.1%, Възраждане 15.1%. За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучване на „Тренд“ е направено по поръчка на „24 часа“ и е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени