Connect with us

Нюзрум

Поредно проучване се опитва да спаси Киро и Асен: „Само“ на 8% са зад ГЕРБ, Слави и Ваня Григорова не влизат!

Published

on

45,8% избирателната активност за национален и 43,9% – за европейски парламент, е прогнозата на „Маркет линкс“ в деня, в който стартира официално предизборната кампания. Добромир Живков представи в ефира на бТВ националното проучване, направено сред 1007 лица преди старта на кампанията.

Малки са движенията в електоралните нагласи.

Позитивното е, че българските евродепутати ще бъдат със значително по-висока легитимност, тъй като ще бъдат избрани с около 8-10% по-висока избирателна активност от преди 5 години. В изборите за 50-о Народно събрание ГЕРБ-СДС ще бъдат подкрепени от 26% от избирателите, ПП-ДБ получават 17.7% подкрепа, третата политическа сила е ДПС с 13.2% подкрепа. „Възраждане“ са на четвърто място с 12.9%, БСП – 8.1%. Разликата между първите две коалиции Живков обясни със следното: 

„ПП дойдоха с голямата кошница – как ще променят държавата, щр накарат институциите да работят и ще върнат спарведливостта – видя се, че това не стана. Обещанието води до това като не се изпълни и има отлив. Второто, което трябва да се отчете е сглобката“. По думите на социолога няма ръст при ГЕРБ, но ПП губят заради нерешили и за сметка на по-малки партии, които сега влизат в битка за парламента. 

Според проучването с тези данни в новия 50-и парламент ГЕРБ ще има 80 депутати, ПП-ДБ – 55, ДПС-41, Възраждане – 39, БСП -25. Социологическата агенция вижда петпартиен парламент и възможност за двупартийна коалиция от ГЕРБ и ДПС. 

Според прочуването под чертата на парламентарния вот остават „Има такъв народ“ с 3,2%. Партията на Слави Трифонов има 2,4% подкрепа за евровота.

Новосъздадената коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова получава 1,8% за изборите за Народно събрание и 2,3% на евроизборите. Коалицията „Синя България“ ще има 1,4% на парламентарните избори и 1,5% на европейските.

8,7% са посочили, че не са решили за кого ще гласуват на парламентарния вот, а 10,1% се колебаят за евровота. Над 3% биха отбелязали „Не подкрепям никого“ и в двата вида избори.

„Солидарна България“ и „Сина България“ влязоха късно в предизбораната битка. Завиха се късно. И да се бяха заявили по-рано, политическата ситуация е изпълнена с напрежение и скандали“, коментира той.

Според Добромир Живков тези данни могат да се променят в хода на кампанията.

Избори на Европейски парламент: 

ГЕРБ-СДС – 26.4% 

ПП-ДБ – 18.6% 

ДПС – 11.7%

Възраждане – 11.1%

БСП – 8.4%

Проучването е проведено съвместно между „Маркет Линкс“ и БТВ, сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко лично интервю. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени