Connect with us

Нюзрум

Мика Зайкова подкара депутатите: Това е престъпление!

Published

on

Можеше на всички пенсионери да дадат великденски добавки или поне на тези, които живеят под линията на бедност. Престъпление е тези с пенсия от 527 лв. да бъдат отрязани. Те вземат само с лев отгоре от определения праг. 80 % от пенсионерите получават под 1000 лв. Парите за добавките можеше да се вземат от фискалния резерв. Това обясни пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова.

Тя изчисли, че за да може човек да живее нормално, трябва да взема 1900 лв. заплата. Така след удръжките ще получи чисто 1500 лв. 80-85% от домакинствата изпитват затруднение да си плащат месечните сметки. Хората са принудени да теглят бързи кредити, за да покрият тока, водата…

„Въпреки че гласуваха електричеството да не излиза на пазара, цената му се вдига. Дори сега е вдигната между 11 и 15% в зависимост от доставчика, а и тя всеки месец ще расте заради зелената сделка. Взеха парите на държавните фирми, които произвеждат ток и им отнеха възможността да се развиват“, посочи Зайкова.

„Със средния доход българинът може да напълни от 8 до 10 кошници с 20 стоки, които ползва всеки ден. Ако получава минимална заплата, 8 кошници, а ако получава 1000 лв. – 10 кошници. Румънците могат да напълнят 15 пъти кошницата, французите – 34 пъти, в Люксембург – над 54 пъти с минимална заплата, която е 3060 евро“, отбеляза финансистът.

Националният осигурителен институт започна изплащането на великденски добавки от 100 лева на 26 април.

Парламентът реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, което означава, че право на тази добавка имат около 534 хиляди души.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени