Connect with us

Нюзрум

Прокуратурата със светкавична реакция за аферата на века

Published

on

Във връзка с множество запитвания от медии по повод подаден сигнал от А.Р., председател на Управителния съвет на Сдружение „Да запазим Корал“, в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Софийски районна прокуратура (СРП) уточнява следното:

На 11.08.2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К.П. от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М.Д. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г. 

В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“.

В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк.

По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващия прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления. 

СРП ще информира обществеността за хода на досъдебното производство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени