Connect with us

Нюзрум

„Не на парче, а на цяла махала“: Топ-професор каза кога и къде най-много се купуват гласове

Published

on

Преди 33 години на 13 октомври 1991г. се произведоха първите демократични избори, които бяха 2 в 1 – местни и парламентарни. Имаше много опасения, резултатът беше прекрасен. Сигурен съм, че и сега резултатът ще бъде много добър. Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на БНТ. 

По думите му увеличенията на възнагражденията на членовете на избирателните комисии е „съвършено правилно“. 

„Във всяка секционна комисия има около 9 члена, които са избрани от политическите сили. Те са конкурентни и трябва да се контролират. Ако те не могат да се контролират, как да очакваме да са честни изборите. Ако политическите сили искат изборите да са честни – трябва да изберат подходящи членове, да им кажат какво да правят.“, каза още той.  

Избори се купуват в махалите. Те се купуват не на парче, а цялата махала. Те имат голяма сметка да гласуват за партията, която им е казана. Тази връзка трябва да бъде прекъсната. Това е работа на МВР. Когато не се купуват гласове, махалите не гласуват. Трябва да се проведе работа с махалите, за да знаят, че от тяхното гласуване има полза. Обикновено партиите, които имат пари купуват гласове, посочи проф. Константинов. 

Според него най-голям процент на купен вот се наблюдава на местни избори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени