Connect with us

Нюзрум

Стратегът на Радев взриви ефира с прогноза за нови 2 партии в НС и отсече: Между Борисов и президента има…

Published

on

Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега. Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника: „Тези, които по номинални показатели са най-близо, са „Левицата“ и партията на Васил Божков“. 

По думите на проф. Маринов обаче, ще бъде много по-трудно да се състави правителство. За него е абсурд сглобката да се повтори: „Вече ще бъде много трудно да се сглоби мнозинство от 121 души. Парламентът ще е по-фрагментиран“.

Според политолога е абсурдно и друго – по време на предизборна кампания хора, които ще участват в състезанието, в същото време да са в парламента: „Това вече преминава всякакви разумни граници. Ще се наложи да минем през тези безумия и после вече да се поправят тези недоразумения“. 

За служебния кабинет носят отговорност тези, които са наложили правилата за неговото избиране, т.е. парламентът, изказа мнението си проф. Маринов.

Той напомни изказване на Бойко Борисов, с което, според него, той е „дал указания на министър-председателя кого да махне и кого да сложи“.

„Това беше една проба и една провокация в същото време към президента дали ще се огъне. Както знаем, президентът Радев не е от тези, които се огъва и той изрично възрази на този подход, включително от гледна точка на личността. Митов се оттегли. Така че това приключи.

Ясно беше, че е изключително неудачен вариант за служебен министър на външните работи да бъде назначен действащ зам.-председател на една от големите политически сили. От тази гледна точка президентът се противопостави напълно основателно“, смята професорът. 

По думите му когато се извършват кадрови промени, трябва да има аргументи. 

„Между Борисов и президента има принципна несъвместимост. Нищо изненадващо“, подчерта още политологът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени