Connect with us

Нюзрум

9,99 лв. на минута: Цената срещу която България може тотално да се провали

Published

on

Премиерът Главчев и президентът Радев трябва да намерят компромис кой да е външен министър. Има десетки дипломати, които отговарят на условията да не са свързани с ГЕРБ, но да са ясно евроатлантици.

9,99 лв. на минута е цената, която един все още министър отказа да плати за минута разговор. И си изключи телефона, точно когато бе нужен на своя премиер.

Да, става въпрос за Стефан Димитров, който в събота срещу неделя се оказа неоткриваем за премиера Димитър Главчев и всеки един друг фактор в държавата. По времето, в което от Иран към Израел летяха ракети и България трябваше бързо да взема решения, пише в коментар „24 часа“. 

На министър Стефан Димитров обаче 9,99 лв. на минута роуминг му се видяха прекалено много. Лошото е, че това ще е цената, срещу която България може тотално да се провали. И да изпаднем в тежка конституционна криза.

Нормално Димитър Главчев се изнерви от изчезването на външния си министър, точно когато му трябваше. И почти моментално предложи смяна. И тук няма кой знае какво значение дали е бил подтикнат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов или той по типичния си начин е решил да си припише действия, за които е бил информиран. В крайна сметка, когато на по-малко от 2 часа със самолет бушуват две войни, премиерът да може да разчита на външния си министър.

Главчев е работил заедно с Даниел Митов и вероятно и заради това предложи него. В крайна сметка Митов бе прилично добър на поста министър на външните работи, който заемаше в две правителства. А и е доказал, че има своите принципи и те доста плътно следват доктрината на България.

Президентът Румен Радев, от който обаче реално зависи смяната, също съвсем нормално не хареса Даниел Митов. И е прав, че зам.-председател на политическа партия, какъвто е Митов за ГЕРБ, не е човек, в чиято безпристрастност на изборите може да се вярва. А външният министър има за задача да осигури и гласуването в чужбина и реално е пряк участник в изборите.

Но нито позицията на Главчев, че е предложил и президентът просто трябва да подписва и да не се меси, нито позицията на Радев в случая са правилни. И двамата е редно да намерят компромис – човек, който да е дипломат, да не е силно обвързан с партия и няма раздвоение на личността във външнополитически аспект. „24 часа“ вече изброи няколко много добри варианта за такива компромисни фигури. Но в българската дипломация има още поне няколко десетки способни да поемат поста. И които могат да отговорят на двете основни очевидно изисквания – да има ясна евроатлантическа ориентация и да няма свързаност с ГЕРБ.

Този разговор между Главчев и Радев не може да чака до петък, понеделник или когато и да било в неясното бъдеще. В крайна сметка президентът е в София, премиерът в момента е в Брюксел. Даже роуминг няма, така че спокойно могат да се чуят по телефона. Ако имат доброто желание да не провалят държавата срещу 9,99 лв.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени