Connect with us

Нюзрум

Психолог постави диагноза на сегашната ситуация и отсече: Когато Рашков нахлу в МВР…

Published

on

„Хората у нас се чувстват в едно мапит шоу. Диагнозата на сегашната ситуация е мазохистичен триумф. Защо мазохистичен – защото засяга всички, всички ни боли и страдаме. 

А триумф – защото ние по един много перверзен начин му се възхищаваме. Време е избирателят да поеме истинската си роля, не да казва, че всички са маскари.

Трябва да покаже присъствието си, иначе ще преминем през мазохистични преживявания„. Така образно описа ситуацията в държавата социалният психолог Росен Йорданов в студиото на БНТ.

Като човек, който добре познава МВР и системата, той изрази и своята гледна точка относно сагата с бившия главен секретар Живко Коцев и вътрешния министър Калин Стоянов. 

В системата все повече се насажда хеписоц състояние. Такова неуважение към професионалното в МВР и грубо използване на системата, достигна  нечувани върхове (…) В МВР вече няма власт.

Когато се опозориш по този начин, това деморализира всички в системата. Разклатено е професионалното самочувствие на всички хора.

Защото там работят не само хора, които искат да си получават пенсиите, а да работят в интерес на обществото. Но културата се променя – ако не си човек на някого, ако не си замесен с някоя партия, ти нямаш възможност за кариерно развитие“, посочи Йорданов.

Той сподели, че когато Рашков „е нахлул“ в системата, това е било поантата на политическата истерия. Но изрази сериозна критика и към начина по който реагират партиите – да ръсят глупостите, без да отговарят за думите си. 

На въпрос познава ли Живко Коцев, Йорданов обясни: 

„Живко Коцев го познавам от доста време, отнасям се към него като към професионалист и приятел. Дълбоко съжалявам, че една толкова дългогодишна кариера трябва да завърши по този печален начин.

Позицията на главен секретар е свързан с американската мечта в МВР, той трябваше да бъде добрият пример, но не се случи (…) Ако ще съдим министър или главен секретар обаче трябва да правим разлика между политическото и професионално поведение. 

Продължаваме да дъвчем МВР, но това е тотално разбита система. Ние не виждаме слона в стаята – че хора, политици, се бъркат в МВР. Префектът на Париж не се интересува от работата на вътрешния министър.

А тук, когато се смени министър, се правят кариерни скокове, едни оперетни сценки. Хората нямат никакво професионално самочувствие в системата.

А иначе този скандал е резултат на това, че политиката влезе в МВР. Време е политиката да излезе от МВР“, категоричен е социалният психолог.

Росен Йорданов смята, че вина за това има цялото общество, заради това, че става все по-аполитично, че не е достатъчно просветено, за да прави разлика между професионално, политическо, морално, етично и прочие. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени