Connect with us

Нюзрум

Д-р Стефанова каза истината за Хинков и Сербезова: Спряха реформата и нарушаваха закона!

Published

on

Двамата последни редовни министри на здравеопазването Х. Хинков и преди него А. Сербезова (бивша Стоименова, родом от кв. Курново на гр. Роман) са най-слабите и безпомощни от 34-мата министри, изредили се за последните 34 години демокрация на прехода и уж свободна пазарна икономика. От фактите и собствените им публични изяви става ясно, че не проведоха нито една реформа, защото или законът, или прокуратурата, или частната инвестиционна инициатива са им пречели. Еманация на безпомощността е декларация на Хинков още в началото на 2024 г., че ще се оттегли по собствено желание от поста министър на здравеопазването, тъй като въобще не може да се справи.

Всъщност и двамата нарушаваха закона системно. Сербезова, след повече от седем месеца умуване и грубо погазване на законовия срок от два месеца, и след всякакви инсинуации с доклади на ДАНС, малко преди правителството на Петков да се разпадне, издаде отказ за лиценз на ‚Сърце и Мозък‘ София. Като незаконосъобразен и неправилен, отказът беше отменен от Върховния съд и върнат в МЗ за ново разглеждане и издаване на лиценза.

След решението на ВАС Хинков го разглежда почти четири месеца, въпреки че и за него срокът беше два месеца. Напусна и не го издаде. Вместо това и двамата подкрепяха и пробутваха, а Хинков пробута през правителството, законодателна инициатива за налагане на мораториум за издаване на лицензи за нови болници „до края на месец май“. Това е най-абсурдното, вредно и смешно нещо, което правителството на Денков произведе. И двамата, обаче, издадоха тихомълком стотици лицензи за нови дейности и нови болници на нови адреси с хиляди нови легла, въпреки истеричното настояване на Асен Василев за селективно договаряне с избрани партньори на Касата!

Нито един сносен отчет за свършеното не дадоха, нито един конкурс за директор на държавна болница не беше проведен навреме, дори елементарна редакция на здравната карта не приеха, нито една държавна болница не беше реструктурирана и с никакво издигане на качество на медицинската помощ в страната не се заеха. С какво друго можем да ги запомним и двамата последни редовни министри в сектора, освен с всякакви форми на лобизъм за лекарствения реекспорт и безпомощност пред „болниците-табелки“ с празни, безразборно лицензирани легла, които пациентите мразят. И двамата дори не бяха и чули за конкуренция по качеството. И двамата си даваха по шест и повече години срок за построяването на национална детска болница в София и виновни им бяха или ЗОП, или частните инвеститори, или липсата на кадри, като че ли те бяха курдисани в МЗ за главни оплаквачки на здравеопазването, а не за органи на висша изпълнителна власт.

Надявам се, и сериозно очаквам, новият служебен министър д-р Галя Кондева да не се страхува от политически натиск на партийни и клиентелистки клики и да спазва закона и разпореждането на Върховния съд. Очаквам лицензът на ‚Сърце и Мозък‘ София да бъде издаден до дни или седмица, за да бъде уважено правото на избор на софийските пациенти, независимо от тяхната възраст, здравен статус и имотно състояние, да се издигне качеството и конкуренцията по качество в столицата, да практикуваме европейска и американска медицина в цялата страна.

Източник: Д-р Лидия Стефанова, Сърце и Мозък Бургас за ,,Труд“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени