Connect with us

Парламент

След скандал в НС: Депутатите взеха окончателно решение за пенсионерите и парите им за Великден

Published

on

Депутатите в Народното събрание (НС) решиха – великденски добавки ще има за пенсионерите под линията на бедност.

Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева. 

Надбавките ще станат факт с промени в Закона за Държавното обществено осигуряване. Средствата, които са в размер на 54 млн. лева, ще дойдат от бюджета на Националния осигурителен институт, а мярката ще обхване близо 534 000 пенсионери. 

Предложението бе подкрепено със 138 гласа „за“, единствено от ПП-ДБ гласуваха с „въздържал се“. 

С решение на Министерския съвет от края на миналата година през 2024 година линията на бедност бе определена да бъде фиксирана на 526 лева, предаде Блиц. 

При обсъжданията в пленарна зала възникнаха дебати между парламентарните групи. От БСП призоваха всички пенсионери да бъдат подпомогнати, те поискаха това още на второ четене в Бюджетна комисия – 100 лева за най-бедните и 50 лева за тези над линията на бедност.

Там обаче им бе обяснено, че не всички пенсионери биха могли да бъдат подпомогнати поради факта, че това ще изисква трансфер на средства от Държавния бюджет, което към този момент нямало яснота дали можел да бъде извършен. 

От ДПС, които заедно с ГЕРБ-СДС са вносители на предложението само най-бедните пенсионери да получат добавки, заявиха, че според тях в условията на следкризисно увеличение на цените най-уязвими били пенсионерите с най-ниските доходи.

Те обясниха, че тази надбавка няма нищо общо с приноса към социалната система и допълниха, че тези средства нямат нищо общо с увеличението на пенсиите, което ще бъде направено от 1 юли по „швейцарското правило“. 

От ПП-ДБ, които бяха против тези надбавки, заявиха, че са против, защото вече имало стратегия за увеличаване на пенсиите. Те смятат, че трайното увеличение с 11% били по-важно от надбавките, които щели да бъдат дадени сега, преди празниците.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС поясни, че на комисия от НОИ съобщили, че има преизпълнение на бюджета на ДОО, което позволявало да бъде покрита мярката, без да се прави трансфер от големия бюджет.

Йордан Цонев обяви, че трансфер от големия бюджет не може да бъде направен, защото в момента страната се управлява от служебно правителство, а не от редовно. Той поясни, че когато има редовно такова, бюджетната политика може да бъде преосмислена, така че надбавки да има за всички.

С промените се предвижда пенсионерите под прага на бедност да получат великденска добавка.

Припомняме, че първоначалният вариант на внесените промени от ГЕРБ и ДПС предвиждаше пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 75 лв. еднократна помощ.

На второ четене в бюджетна комисия, обаче, се постигна компромисен вариант тези пенсионери да получат по 100 лв.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени