Connect with us

Timeline

„Защо Асен Василев и Бойко Рашков още не са задържани?“

Published

on

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Главният секретар на МВР бил приет в болница – това потвърди не кой да е, а Бойко Рашков, според когото Живко Коцев е в лечебно заведение поради влошено здравословно състояние. Бившият министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков, сега депутат от ПП-ДБ заяви, че главният секретар бил притискан от вътрешния министър Калин Стоянов, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и редови прокурори да подаде оставка, като направи връзка между тези си думи и твърденията за състоянието на Коцев.

След като сайтът Афера.бг публикува снимки на Коцев, една от една по красноречиви – в компанията на задържаните пред броени дни контрабандисти Стефан и Мартин Димитрови; на друго фото е документиран как се хвали със скъп часовник, подарен му от въпросните; на трета е по халат, на СПА, в присъствието на въпросните; след това гушка кученцето им, което пък кученце е фотографирано десетки пъти в компанията на… пачки със стотици хиляди евро, Коцев изведнъж легна болен. Този прийом всъщност не е никакъв нов, но сме свикнали да бъде прилаган предимно от хора от подземния свят. А главният секретар, както и подкрепящите го апологети, непрекъснато подчертават, че той не е престъпник, напротив, както се изказа убедено дежурната говорителка на ПП Лена Бориславова  – „На лицето на Живко Коцев е изписано, че не е престъпник”.

Като стана дума за Бойко Рашков, на една от снимките е и той, на маса, отново със същото куче-любител на пачките. Именно на него (е, не на кученцето) е звъннал Коцев в момента на ареста си. Според Рашков, прокуратурата по най-долнопробен начин взимала на хората телефоните, ровила в тях, вадила дори интимните им снимки и ги разпространявала до медиите. Сега, кой с кого спи наистина не е повод да бъде дамгосан никой, дори да е с човек от същия пол, проблемът, който Рашков се прави, че не разбира, е, че когато главният секретар на МВР има връзки – под каквото и да е форма и от какъвто и да е вид с корумпирани лица, това вече не са лични неща, а такива от висок обществен интерес.

Тук става още по-интересно, след като се появи информация, че самият Коцев си бил признал какви са баща и син – тоест контрабандисти, но уж поддържал връзки с тях заради… Рашков.

Преди няколко дни пък бившият вече премиер Николай Денков също скочи на амбразурата да защитава компрометирания главен секретар с обяснението, че и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов били притискали Коцев да подаде оставка. Вероятно Денков ще обясни по същия начин и показанията, които Коцев е дал и които се появиха по някои медии. В тях главсекът на МВР изведнъж влиза в ролята на защитен свидетел, като подробно разказва пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията доста интересна информация, касаеща връзката на лица от висшия ешалон на ПП/ДБ, по-конкретно Асен Василев, с такива от подземния свят.

Тук отново се появява името на Бойко Рашков, който през юни 2021 година назначава комисар Недан Хасжиев (за когото именно е кадрувал Василев пред Калин Стоянов) за зам.-директор от ОДМВР-Хасково. След това Хаджиев бива махнат от служебния министър Иван Демерджиев, но през януари 2022 година, по време на правителството на Кирил Петков, е назначен за директор областната дирекция в Хасково, отново от Бойко Рашков.

Срещу Хаджиев, освен, че има доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС, е добре познат в района на Хасково като човек на най-големия контрабандист на цигари в България Паскал. Източници от МВР пък твърдят, че е човек на Василев, което напълно се потвърждава от настояванията на бившия финансов министър Стоянов да назначи Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково.

Ако сте се оплели в имена, позиции, назначения и разкрития, най-резюмираното представяне на ситуацията е: показанията на Живко Коцев уличават Асен Василев и Бойко Рашков във връзки с контрабандистите Мартин и Стефан Димитрови. Рашков е уличен и от снимков материал. И да, въпреки изтеклата информация, нито един от тримата, заемащи висши държавни длъжности, още не е задържан. И ако за Коцев появилата се информация говори за сключена сделка с прокуратурата, Василев и Рашков са цитирани в неговите показания и няма никакво обяснение поради каква причина продължават да дават интервюта, дезинформирайки обществеността, вместо вече да са на топло, но говорейки не пред медиите, а пред разследващите.

И да, звучи като върху Коцев да е бил упражняван натиск, но не от Калин Стоянов, а от Рашков, Денков и Василев. Веднъж подалият оставката си главен секретар, за една нощ размисли, след което версията му беше представена от посочените трима. Или е по-точно да се каже, въпросните трима измислиха версията и я разказаха пред медиите. Но дори да приемем, че Коцев е по-скоро жертвата в тази ситуация, приляга ли на толкова лабилен психически човек, който през два дни си променя версиите, за да отърве кожата си, да продължи да заема висша длъжност, която освен всичко друго е в силовото министерство и изисква доблест, смелост, решителност и … топки. А освен че е любител на сладки кученца и спа процедури, не видяхме Коцев да притежава някое от по-горе изборените качества.

Но на фона на този умопомрачителен спектакъл, който всеки ден ни изненадва нещо ново, нещо пикантно, нещо още по-скандално, най-фрапиращото е, че ПП/ДБ са максимално нахъсани отново да са фактор – по един или друг начин – след предсрочните избори, заричайки се, че рано или късно ще довършат започнатото – а именно смяната на хората на ключови позиции и места, за да бъдат реформирани – както службите, така и регулаторите. И един от флагманите на тези реформи отново ще е Бойко Рашков.

А на уважаемия зрител на целия този цирк му остава само да се чуди защо, по дяволите, лица като Асен Василев и Бойко Рашков още са на свобода, защо главният секретар на МВР Живко Коцев използва прийоми като на някой престъпник, само и само да не подаде най-накрая окончателно оставката си, защо същите, които ни набутаха в тази каша, са се заканили да довършат започнатото и защо прокуратурата спи зимен сън.

* * *

Виктория Георгиева е завършила „Реализация и подготовка на ТВ предавания“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и „Религията в Европа“, направление „Ислям“, отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в „Ах, тези медии!“, редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“.

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени