Connect with us

Гербери

Новаков с голям успех пред ЕП! Иде краят на километричните опашки от камиони по границите

Published

on

Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС. Това се казва в приетата днес от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите.

През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна, съобщава „24 часа“. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии. По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави.

Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени