Connect with us

Timeline

Сачева заговори за голям проблем: Не е по тяхна вина, а заради невежеството на политиците!

Published

on

„За 20 години неравенствата не се преодоляха, а спиралата на неграмотност се засили“, така бившият социален министър Деница Сачева коментира във Фейсбук проблемите, свързани с ромската общност.

Поводът е Международния ден на ромите, който традиционно се отбелязва на 8 април. Сачева посочи в своя публикация в социалните мрежи, че въпреки многото програми за интеграция, общността няма особен напредък в развитието си и това не е по тяхна вина, а заради невежеството на политиците.

„20 г. след старта на т.нар. „ромска декада“ думата „интеграция“ изглежда пълна с повече намерения и общи лозунги отколкото с реални действия. За тези две десетилетия прилаганите решения се въртяха в кръг без реално да преодолеят неравенствата и продължиха да възпроизвеждат спиралата на неграмотност в ромския етнос. Действително, за да сработят, някои мерки се нуждаят от повече кредит на време. Но се изисква управленска решителност да бъдат променени спрямо бързо променящата се действителност и нуждите на хората и пазара на труда. Винаги съм смятала, че най-устойчивият път за приобщаване на ромите към нормалния обществен живот е през системата на образованието. Именно там съм виждала най-добрите практики на местно ниво, които обаче сякаш отказваме да припознаем, да мащабираме и да направим работещи за по-големи групи.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени