Connect with us

Гербери

Мария Габриел с извънреден призив, проговори и за отношенията й с Калин Стоянов

Published

on

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел коментира, че е много важно да се запази добрият тон в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ като призова да не се прекрачват граници, отвъд които ще е трудно в бъдеще да се водят разговори.

„С ПП-ДБ много е важно да се запази добрият тон и да не се прекрачват граници, отвъд които ще е много трудно да се водят разговори. Така че все още вярвам в добрия разум и в отговорността на всеки. Смятам, че много отговорно трябва да подходи към тази ситуация и да не прави диалогът невъзможен, защото каквото и правителство да има, каквито и приоритети да има, за тях е необходим екип и този екип трябва да работи заедно“, коментира тя, цитирана от БНТ.

Относно номинацията на вътрешния министър Калин Стоянов за продължение на мандата му в МВР, Габриел коментира, че като външен министър е работила изключително добре с Калин Стоянов по присъединяването ни към Шенген и работата му в тази област е оценена и в ЕС.

Габриел изрази надежда, че наследникът ѝ на поста ще продължи единната външна политика на България с основни приоритети Шенген, еврозоната и членство в ОИСР. Тя отказа да даде оценка на проектосъстава на кабинета „Главчев“ като изтъкна, че всяко правителство заслужава да има дни, през които да покаже как работи.

„Сигурна съм, че случващото се у нас се следи с интерес в ЕС, защото вярвам, че всички много ясно трябва да останем ангажирани с Шенген. Да – прекрасна крачка напред е отпадането на границите по въздух и море, но – разбира се, сухопътните граници остават основна тема. Затова е важно наистина да има граници – и в размяната на реплики, и начинът, по който се правят внушения. Това е много важно, защото в ЕС се работи с факти, работи се с документи“, заяви тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени