Connect with us

Нюзрум

Чутовен протест се вихри под прозорците на Денков: Излез и обясни!

Published

on

Синдикатите излязоха на протест под прозорците на властта с искане властта да изпълни обещанието си за по-високи заплати за служителите в държавната администрация.

„Тук сме днес, за да се уверим, че Постановлението на МС ще бъде гласувано така, както ни беше обещано, и така, както беше договорено с нас. В продължение на три месеца водихме преговори с МС. В петък постигнахме конкретни договорки – между 200 и 300 лева за всеки работещ“, заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов, като уточни, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до сега чуват различни неща от различни места. „В понеделник, например, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – така ни беше обещано, и не се появи“, обясни той пред БГНЕС.

Костов подчерта, че хората са притеснени. „Днес сме тук, всъщност, да се уверим, че това, което са обещали, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да обясни – премиер ли ще е, министър ли ще е да обясни на хората защо няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха накрая, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца“, заяви той и допълни, че всичко е закъсняло и затова днес служителите, работещи в държавната администрация, изразяват недоволство.

Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“ коментира пред Нова телевизия, че първоначално 375 млн. са били заделени.

„Този ресурс трябваше да бъде разпределен в администрацията за преодоляване на дисбалансите в заплатите. В крайна сметка от тях останаха 208, от които щяха да са за хората с най-ниски възнаграждения. В понеделник обаче не беше гласувано постановлението, което доведе до намаляване на средствата с 30 млн. Така някои колеги ще получат по 150 лева“, обясни тя.

„В момента се оказва, че те изобщо няма да решат това и няма да гласуват заплатите ни да се изравнят. Ние не може да се сравняваме с частния бизнес по никакъв начин и един вид работим, а сме бедни. Разбирате ли, не можем да си покрием сметките. В такъв случай как очакват от нас да не протестираме, няма как. Всички имаме право на нормален живот, с който поне сметките да си покриваме, какво остава вече за извънредни разходи и други неща. Това е, което искаме – един нормален начин на живот“, заяви пък Бистра Данова, която е историк и работи в Държавна агенция „Архиви“.

Днес на редовното си заседание правителството в оставка следва да одобри постановление за разпределяне на 286 милиона лева от държавния бюджет за увеличение на заплатите в различни структури на държавната администрация.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени