Connect with us

Нюзрум

Шефката на ЦИК си каза тежката дума за избори 2в1: Такава комбинация не сме имали досега

Published

on

„Избори „2 в 1″ и и избори на различни дати си има своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи – логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни изборателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините“, заяви в „Денят започва“ по БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са „2 в 1“ се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

„Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини“, допълни Камелия Нейкова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени