Connect with us

Нюзрум

Змията на Радев изсъска: Никога в историята ни не е имало такова посегателство върху Конституцията

Published

on

Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде Блиц.

Тя не скри надеждата си 7-дневният срок да е достатъчен за кандидата за министър-председател да състави служебно правителство.

„Президентът беше пределно ясен, когато връчи указа на г-н Главчев, че според новите текстове в Конституцията, които както виждате се преправят в движение днес с извънредното заседание, няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет, няма как да носи тази отговорност. Това искаха народните представители – президентът да няма никакъв поглед върху служебната власт, независимо от това, че има нарушение на разделението на властите. Постигнаха го. Ние спазваме буквата на закона такава, каквато е тя“, коментира тя.

„Според мен, обаче, никога в най-новата ни история, през целия този много труден преход, няма такова посегателство върху Конституцията. България е изправена на ръба на политическа, но и на конституционна криза. И това трябва да е ясно на техните съставители“, добави Йотова. 

Тя припомни думи на Гиньо Ганев: „Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да било политик, бил той и голям реформатор“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени