Connect with us

Нюзрум

Цеков разплете възела с неплатения отпуск на Главчев: Какво пише в закона, няма значение

Published

on

Самата Конституция е предвидила съвместяването временно на този тип длъжности, включени в каталога от потенциални кандидати за служебен министър-председател. След като го е предвидила, какво пише в закона, няма значение. Това обясни пред БНТ доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право, по повод закона, който се очаква да бъде приет и да позволи на Димитър Главчев да излезе в неплатен отпуск, за да стане служебен премиер.

Според него, в случая няма противоконституционност.

„Има някой несъвършенства, които ще излязат на преден план. Но големият въпрос е процедурата, по която бяха приети конституционните изменения. Голямото противоречие в това спазена ли е тази процедура и поставя ли тя в риск всички приети изменения.

Не само относно служебното правителство, правомощията на президента, но и най-съществената част – съдебна власт“, коментира от своя страна правният експерт Иван Брегов във връзка с критиките срещу конституционните промени.

Според доц. Цеков, зад конституционните промени стои едно правилно намерение да се ограничи пряката възможност на президента да осъществява изпълнителна власт чрез служебните правителства. „За съжаление, в крайна сметка не се разписа добре самият механизъм, самият текст“, посочи той.

По думите му, напълно е възможно парламентът да удължи Великденската си ваканция, за да не работи в условията на предизборна кампания. Това, обаче, е политическа воля, няма закон, който да задължава депутатите да направят това.

Доц. Цеков коментира и дейността на парламентарната комисия за Нотариуса: „Изваждането на светло на едни отношения, мрежи, противоречия, които са били нещо като паралелна съдебна власт и отношения, които са решавани по извънсъдебен начин, е добро начинание. Очевидно всеки ден излизат нови неща. Ето, вчера излезе, че съпругата на това лице Нотариуса била назначена от Бойко Рашков. Ще го викат ли на изслушване?“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени