Connect with us

Нюзрум

Политолози скастриха ПП-ДБ заради скандален мерак: Имат само 18% подкрепа на изборите, не могат да искат това!

Published

on

Политолозите Цветанка Андреева и Даниел Смилов анализираха в ефира на bTV политическия хаос в страната в последните седмици, както и предстоящите избори. 

„Не беше логичен краят на това управление. Всички прогнози сочеха, че ще има безпроблемна ротация, но политиката е непредсказуем процес, против всички твърдения, че се прави в манастири и посолства. Аз не вярвам в това“, каза Андреева. 

„Според мен не се търси вината за този, който е счупил това управление, а се гледа престижно на това да излезеш от сглобката. Твърдите ядра имат друг прочит на ситуацията. Сякаш точно това се е чакало“, каза още политоложката. 

„Не мога да говоря за вина, а за отговорност. Основният виновен за това, че отиваме на избори, са ГЕРБ. Решиха го в 3 часа следобед в неделя. Уж почти всичко бе договорено, освен Калин Стоянов. Не беше ли логично това малко препъни камъче да не ги бутне“, запита Смилов. 

„Моето впечатление е, че ако искаш да има правителство и си толкова близо до него, ще направиш всякакво усилие, за да го постигнеш. Винаги в момента, до който се стигаше до споразумение, все нещо изскачаше, което да доведе до прекъсване на преговорите“, припомни политологът.

Андреева смята, че все пак никой не е имал интерес от предсрочни избори. 

„Раздорът стана от там, когато ГЕРБ поискаха публично 50% от министерствата. ПП искаха да си запазят статуквото от тези 9 месеца. Даже на ниво споразумение май няколко пъти ГЕРБ подписваха споразумението. Аргументът, че ГЕРБ се мъчат да съхранят лицата си в органите и регулаторите е несъстоятелен, защото така или иначе мандатът на тези хора свършва“, каза Андреева и добави:

„ПП-ДБ искат да имат 50% от регулаторите, а това не е редно, защото те имат 18% на изборите. Не може да искаш такъв голям дял участие на база на такава подкрепа“.

Според Смилов има много здрава логика зад промените в Конституцията. „Нещата се връщат към нормалното, има по-добър баланс така. Някакви настройки могат да се направят с решения на КС. И предишната уредба не беше перфектна“, припомни той. 

„Говорим за голям проблем, който държавата трябва да реши и това е проблемът корупционния багаж“, смята Смилов.

По думите на Андреева след изборите ще е по-трудно, защото досегашните партньори ще трябва да продължат разговорите си тогава. „Няма друга конфигурация за управление, а и те сами не отричат, че именно такава ситуация ще последва“, каза тя.

Смилов пък призна, че не е съгласен с това и според него нищо не е решено: „Не се знае какъв ще е резултатът от изборите. Ще се иска ново споразумение с нови ясни ангажименти, които да са разписани и написани“, завърши експертът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени