Connect with us

Нюзрум

Изборен експерт бие тревога за голям проблем, който може да съсипе изборите в България

Published

on

Изборите през юни без значение дали ще са 2 в 1 или на отделно ще бъдат изключително трудни. И това заради над 20 кръпки в Изборния кодекс, неефективната разяснителна кампания  и липсата на сериозен одит на двете технологии за гласуване – хартиени бюлетини и машини.

За това предупреди  в интервю пред БНР Стоил Цицелков, експерт по изборни въпроси, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединение за честни избори.

„Имаме нужда от изцяло  нова концепция на гласуване. Сега сме с Изборен кодекс с над 20 кръпки и традиционно се променя. Страхувам се, че и сега може да видим промени в последния момент. Тези методологически указания на ЦИК традиционно ги публикуват в петък преди изборния ден.

Има много неща, които могат да се направят, има достатъчно време и не виждам да се правят. Говоря за отговорността. На камерите виждаме дописване и като общество още не знаем, а и никой не ни показва, кой е поръчителят, кой е изпълнителят и каква отговорност носят“, коментира Стоил Цицелков.

Той сподели, че в момента имаме „две враждуващи групи – технологиите – бюлетина и машини, а това е национална сигурност“. 

Той е категоричен, че е необходимо да се направи хубав, сериозен одит, независимо дали на хартия или машини.

Избори 2 в 1 или на различни дати Цицелков коментира, че всеки вариант има добри и лоши аспекти: 

„Най-общо, ако са отделно ще даде на българите възможност да гласуват за много важните избори за ЕП, защото нашият парламент няма дълъг живот – 6-ти избори за 3 години. 

А за ЕП е важно, защото тези хора с високите заплати, които изпращаме на удобни меките кресла в Брюксел и понякога да им берем срама, те ще бъдат целия мандат в ЕП. Това са важни избори, които ние пропускаме да проспим в 2 в 1. Все пак обаче, ако са в 2 в 1 ще вдигне активността за европейските изборите – 9 юни.“

„За съжаление се страхувам при 2 в 1, че темата на европейските политики ще изпадне от дневния ред и ние ще отидем на избори, мотивирани от нашите вътрешни малки дребнотемия, заяждания на политическите централи и няма да видим голямата картина, от която България е част“, сподели притесненията си експертът.

Цицелков призова българите: 

„Не позволявайте да ви плашат с избори. Не позволявайте да ви разказват, че трябва да са 2 в 1, за да спестим едни пари. Ако ще и 100 пъти да отидем на избори, но да минем през пречистване, да назначим хора, които обещават неща и ги изпълняват.

Това зависи от нашата памет, каква отговорност търсим и колко сме склонни да им прощаваме.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени