Connect with us

Импийчмънт

Първи министър на Радев смело закрачи към затвора! Докато бил на власт, мазал филията на частната си фирма

Published

on

Документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба с цел лично облагодетелстване и дали има конфликт на интереси от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, внася ГЕРБ в специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Това бе обявено от бившия здравен министър и настоящ депутат проф. Костадин Ангелов.

Става въпрос за случаи от дейността на Кацаров и като министър, и като председател на УС на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. Председател на УС до 10 юни 2021 г е Стойчо Кацаров.

Един от основните проекти на това сдружение е Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. За това има подписани договори с лечебните заведения за качеството на клиничните лаборатории. Договорите са подписани от Кацаров и са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане, обясни проф. Ангелов.

Той е внесъл въпрос към министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. От отговора той е научил, че със заповед на Кацаров е имало заповеди за плащане от МЗ до 3 болници – „Иван Рилски“, МБАЛ Шумен и „Свети Георги“, с които сдружението му има сключени договори.

На 18 май, когато Кацаров е министър и председател на УС на сдружението, стартира процедура за проект на изменение на наредбата за утвърждаване на стандарта по клинични лаборатории. Буди съмнение, че министърът умишлено променя стандарта с оглед облекчаване дейността на сдружението си, каза проф. Ангелов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени