Connect with us

Олигархия

Ексклузивно: Милионерът Спас Русев спира от печат вестник „Телеграф“, който беше на Пеевски! И един седмичник си заминава

Published

on

Утре в. „Монитор“ ще излезе за последен път, след което ще бъде закрит. Спира да се печата и седмичникът „Политика“. Двата вестника са собственост на дружеството „Вестник Телеграф“, което е част от „Нова Броудкастинг груп“, съобщиха от компанията.

Съдържанието на вестниците ще бъде пренасочено към „Телеграф“ и спортния „Мач Телеграф“, както и към сайта им.

Същевременно е сменен и главният редактор на в. „Телеграф“. Досегашният – Васил Захариев, е освободен, а вестникът се поема от Виктория Пенкова.

Причините за промените са бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия, обясняват от медийната група в официално прессъобщение.

Demokrat.bg разбра, че решението за съкращенията е взето лично от собственика в сянка – Спас Русев. Бившият собственик на Левски е този, който в момента зад кадър управлява медиите и неслучайно ги превърна в рупори на новото правителство. Старият шофьор на комунистически лидери отдавна е известен с това, че винаги е със силните на деня.

„Вярваме, че сме избрали точния момент за тази стъпка. Тя ще ни даде възможност да инвестираме още по-мащабно във вестниците „Телеграф“ и „Мач Телеграф“. И двата вестника са с водещи и стабилни позиции на българския пазар и ние ще продължим да разширяваме тяхното влияние. Това включва и онлайн пространството след успешната им дигитална трансформация от екипа на „Нет Инфо“, казва Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп“ и директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на „Юнайтед Медия“ – собственика на „Нова“.

Вестник „Монитор“ ще излезе за последен път утре (22 март 2022 година). Последният брой е специално издание, което ще обобщи значимите събития от България и света и ще припомни важни истории в 24 страници, белязали 24-те години, в които вестникът е издаван. Последният брой на в. „Монитор“ също така ще бъде предложен и в 24 уникални колекционерски блокчейн NFT.

„Преструктурирането на издателството ще ни позволи да фокусираме усилията си в реалния избор на българския читател – „Телеграф“ и „Мач Телеграф“. Промените ще ни позволят също така да подсилим водещите ни издания с част от журналистическите екипи на „Монитор“ и „Политика“, казва Емил Спахийски, директор „Съдържание и бизнес развитие“ на „Вестник Телеграф“ ЕООД.

Виктория Пенкова е новият главен редактор на в. „Телеграф“. Досега тя е била част от екипа на вестника и има над 14 години опит в криминалния ресор. Преди това е работила във вестниците „Дума“ и „Кеш“.

Дружеството „Вестник Телеграф“ има и нов търговски директор – Ралица Тошкова, която от 12 години е част от търговския екип на „Нет Инфо“ и ръководи направление „Бизнес развитие“.

Най-четени