Connect with us

Импийчмънт

Какво става в държавата!? Президентът: Ние ще пазим небето си! Съветник на премиера: НАТО ще пази небето ни!

Published

on

Правителството незабавно да поиска съюзниците на НАТО напълно да поемат охраната на българското небе. Този съвет отправи публично във фейсбук съветникът на премиера Кирил Петков и неуспял министър на отбраната Тодор Тагарев.

Думите му са отговор на желанието на президента Румен Радев от вчера само наши пилоти и самолети да охраняват небето.

„Какво бих посъветвал министър-председателя днес:

Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни:

• Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск;

• Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;

• Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно. 

Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с „българския батальон с дефицити“ и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО. 

Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дрони вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници“, написа Тагарев във фейсбук.

  •  
  •  
  •  
  •  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени