Connect with us

Нюзрум

Ще има ли „разглобка“? Политоложка шашна народа

Published

on

ГЕРБ се събра на Национално съвещание, а резултатът – ГЕРБ остава в управлението, но при условие, че проектобюджет 2024 се преработи. Кога сглобката има опасност да стане разглобка?

„С тези лидери, които си менят мнението през 2 минути, е доста трудно да се прогнозират нещата и не можем да се осланяме на тези думи. Пътят на логиката ми подсказва, че след като минаха местните избори и сглобката е все още налична, може би хоризонтът на действие на това правителство ще е по-дълъг отколкото и самите коалиционни партньори са очаквали“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Марая Цветкова.

Според нея от ДПС вече се дава заявка за официално влизане във властта, а не да бъде партньор в сянка. 

„Това променя радикално мястото на партията, което е заемала до сега. От един мним балансьор да стане абсолютно официален фактор в решения, които да не бъдат подшушвани, а да бъдат директно лансирани от партията“, каза още Марая Цветкова. 

Политологът коментира и изискванията на ГЕРБ към проекта за бюджет за 2024 година.

„Без да бъда финансист, е ясно, че този бюджет е прекалено амбициозен, от гледна точка на очакваните инвестиции, каза политологът Марая Цветкова.

Според нея в проекта на бюджет за 2024 година трябва да се включват намеренията за реформи, но такива липсват.

„Бюджетът е най-важният закон, който гласува правителството. На базата на това какви разходи се предвиждат, си проличава дали има намерения за реформи, това е пътна карта за управлението на държавата“, каза още Цветкова.

Финансовата рамка, която е направена от коалиционния партньор, ще трябва да се изпълнява от ГЕРБ след ротацията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени