Connect with us

Нюзрум

Денков удари по масата: Мен ми трябва машините да работят в неделя!

Published

on

Шефът на ДАНС Пламен Тончев не вижда основание да смени заместника си Деньо Денев, който подписа доклада, от който излезе скандалът за машините със зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Това се разбра от интервю на премиера Николай Денков за Би Ти Ви.

Вече два дни чакам председателя на ДАНС (б.р. – Пламен Тончев) да ми предложи да сменим този човек, защото това е процедурата по закон, каза Денков.

Видях се лично с шефа на ДАНС и му казах, че ще чакам. Аз все още чакам и ще чакам още малко, каза той.

Запитан какво му е отвърнал Тончев, Денков каза: Питайте го него.

Но после допълни: Той казва: „аз ще се запозная с документите“, след което ми казва: „няма основание“. Аз знам какви са основанията, тук има съпротива, допусна премиерът.

Запитан знае ли дали е имало изнудване към министъра на електронното управление Александър Йоловски за обществени поръчки за 640 млн. лв. и говорил ли е с него, каза: Нямам представа за какво става въпрос. С Йоловски такива разговори не водя и няма да водя. Ако него вече го защитават, има някакви охрани, той вече е в друг режим. Той днес беше на заседание на МС и говорихме как да имаме машини на втори тур. ЦИК са забавили документите и сега трябва да се работи денонощно. Ми това имам да говоря днес с Йоловски, когато минат изборите, вероятно ще говорим за нещо друго.

Не съм го питал и няма да го попитам. Познавам Божанов и Кирил Петков и знам, че това е абсурдно. За какво да го питам? Мен ми трябва машините да работят в неделя. Като дойде понеделник ще го попитам, настоя той.

В рамките на това, което можеше да се направи с хартиените бюлетини, е, че имаме резултати. Избраните кметове са с внушително болшинство, затова нямам съмнение, че това бе направено честно, каза Денков за изборите. 

Случай по случай трябва да се разгледат секциите с висок брой на недействителните бюлетини – каква е причината и как това е повлияло на резултата.

Знам, че имаме много голям проблем. Точно затова винаги сме казвали през последните години, че трябва да имаме гласуване. Машините бяха вкарани в изборния процес именно заради невалидните бюлетини, за да се избегне проблемът. По отношение на купените гласове – това е престъпление и трябва да се разследва. Това нямаше да е случи, ако имахме машини. Нека да погледнем кои са партиите, които през цялото време се опитваха да премахнат машините от изборния процес и да видим кой искаше да прави машинации.

Разбра се, че ние това, което можем да направим, го направихме. Справката за това колко много хора са регистрирани на едно място, ние я извадихме, напомни премиерът.

Днес казах, че трябва да изберем дали ще следваме будителите си или „Бай Ганьо прави избори“. Това не може само правителството да го направи. Има хора, които смятат, че трябва да продължим по стария начин. Опитваме се да променим нещата, настоя той.

Повече от 1 месец преди изборите изпратих молба до ДАНС да кажат какви рискове очакваме по изборите и предложение за мерки, които да вземем. Получих ли отговор? Не. Същият този заместник, който пусна онзи доклад, който с началника на ДАНС трябваше да ми изпратят мерки, е пуснал справката без да ми каже. Този човек би трябвало първо да се обади, че има такъв риск, след това да се види дали този риск може да се намали и след това да се гръмне, че има проблем. Но това не е направено, а бе пуснато, че да се предреши това да няма машини. 

Това, което се случва е, че едни хора искаха да премахнат машините от изборния процес и го направиха, включително нарушавайки законите. ЦИК наруши Изборния кодекс. След това ВАС успя да намери основание, с което да оправдае защо са махнали машините. По същия начин този човек от ДАНс наруши закона, изпрати тази справка и предопредели решението да се махнат машините. ДАНС трябваше да отговорят на искането ми за изборите, настоя министър-председателя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени