Connect with us

Демос

Разкритие: Путин ще направи горивата у нас 6-7 лева за литър! „Лукойл“ извива ръцете на малките, продава им го по над 2,80 лв

Published

on

„Горивата у нас ще достигнат 6-7 лева за литър, ако Путин изпълни заканата си и вдигне цената на руския петрол на 300 долара за барел на световните борси“.
Тази стряскаща прогноза направи пред „24 часа“ председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на горива Иван Кашилски.

По думите му в момента у нас се разгаря истинска война между търговците. Основният доставчик се опитвал да извива ръцете на купувачите, като им продавал литър гориво по цени на едро от 2,82 лв.

„От 20 дни на собствените си бензиностанции предлагат  на дребно по-евтино, отколкото ние го купуваме на едро. Сигнализирали сме КЗК“, посочи Кашилски.

Подобен дъмпинг имало и в някои определени обекти на друг голям петролен доставчик.

Двете вериги раздавали карти, с които корпоративните клиенти получавали между 8-13 % отстъпка. За физически лица стигали 8 стотинки на литър.
 „Малките търговци не издържат“, казва Кашилски.

В Пловдивска област вече имало няколко затворени бензиностанции. Поредният случай бил от вчера в Карлово В Първомайско имало още две, които били на път да затворят. „Извиват ни ръцете и ще ни докарат до фалит“, тревожат се собственици. 

Днешната цена на горивата в Пловдив по данни на сайта fuelo.net, който проследява стойностите,  е 2,68 лв. за  бензин А95, а на дизела – 2,91 лв. Газта е 1,60 лева. Най-високи са цените на „Петрол“ – 2,99 лв. за литър А95 и дизел. 

Най-ниски са при „Лукойл“ , „Шел“ и някои по-малки вериги  – 2,77 лв. за А95 и дизел.

Най-четени