Connect with us

Нюзрум

Кабинетът „Денков“ реши за АЕЦ “Козлодуй”, търсят се още 6 млрд. евро

Published

on

В сряда – 25 октомври, правителството на Николай Денков реши да започне строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” и даде 500 млн. лв. Според премиера може да е готов до 2033 г. Паралелно започва и подготовката за VIII блок, пускането му трябва да е до 2036-а.

Според неофициална, но потвърдена от няколко източника информация, до март догодина трябва да е готово инженеринговото проучване за VII блок. След това лицензирането ще отнеме 4-5 години, защото това е първият американски реактор АP 1000, който ще работи в ЕС. Още 4-5 г. ще продължи строителството му. Ако няма обжалвания и други пречки, е възможно да е готов до 2033-а.

Изготвен е вече междуправителственият договор между България и САЩ за сътрудничество в ядрената енергетика. ЕК обаче имала бележки по него, когато те бъдат отразени, ще се подпише. Така се появява и възможност за кредитиране от експортната агенция на САЩ, защото все още не е определен механизмът за финансиране на новия реактор.

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че сумата е между 12,5 и 15 млрд. евро за двата реактора, което прави поне 6 млрд. за един. Други енергийни експерти обаче коментират, че може да е 30 млрд. долара, защото в САЩ толкова била цената им. Но там строителството е продължило 30 г., което е довело до оскъпяването.

Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски коментира, че ще има търгове за изграждането на блока.

Най-четени