Connect with us

Нюзрум

Денков нападна Радев и от Брюксел: Ще бъда по-рязък! Помислете чии интереси защитава

Published

on

За нас миграцията е огромен въпрос, Украйна и подкрепата за нея, Украйна и подкрепата за нея, как да се подходи за ситуацията в Израел – всичко това има отражение и няма как да ги отделим. Очаквам първо да се приеме, че фокуса трябва да бъде защитата на външните граници, работата с трети страни и от тази гледна точка, че България и Румъния ще бъдат много по-ефективни вътре в Шенген.

Това заяви премиерът на България Николай Денков на брифинг пред журналисти в Брюксел.

Той се включи и към критиките на финансовия министър към президента Румен Радев:

„Ще бъда по-рязък – с този си акт президентът Радев не защитава българските интереси. А дали защитава чужди интереси – всеки сам да помисли. Аз смятам, че сезирането на Конституционния съд не беше правомерно, не трябваше да го прави. Може би това защитава интересите на други държави – Русия, Сърбия, Унгария, но не е и на България“, заяви още той във връзка с решението на президентът Румен Радев да реферира таксата, наложена върху преноса на руски газ, върху Конституционния съд на Република България.

Малко по-рано в Брюксел премиерът се срещна а представители на организацията „Репортери без граници“.

„Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво“, заяви той на срещата.

Денков подчерта усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера.

Българският премиер и „Репортери без граници“ се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

България е на 71-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от „Репортери без граници“. За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.

Той коментира и искания писмен отговор от депутата от ДПС Делян Пеевски по казуса „Лукойл“. „Има законов срок, в който да се даде писмен отговор – 14 дни. След като има въпрос, ще отговорим. Срокът се определя не от това какво иска г-н Пеевски, а от това какви са правилата“, посочи той.

Премиерът изтъкна, че работят много добре с вицепремиера Мария Габриел. „Всички трябва да се подкрепяме да преодолеем препятствията. Както Пеевски има въпроси към мен, така и други депутати могат да имат въпроси към нея“, сравни министър-председателят.

„Промените в законите вървят в темпото, което съответстваше на най-оптимистичните очаквания и изискванията на ЕК и Венецианската комисия. Ние напредваме. Дали това ще доведе до приемане на България – не зависи от нас. Тези промени са необходими на българските хора – ние искаме правосъдна система. Искаме по-добре защитена граница, за да не влизат мигранти, защото някои от тях може да имат терористични наклонности. Вероятността е много над 0% да ни приемат, но не е 100%“, изтъкна Денков.

Позицията му за конфликта в Израел е, че трябва да бъде осъдена бруталната терористична атака на „Хамас“ срещу Израел. „Израел има право да се защитава и да унищожи враговете, но трябва да пази възможно най-много невинните хора, така както палестинците трябва да пазят невинните хора в Израел“, коментира още той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени