Connect with us

Нюзрум

Земеделският министър е на пангара! Искат оставката му и плашат с протести в деня на вота

Published

on

Няколко животновъдни организации се противопоставиха на политиката на правителството в сектора. Според тях политиката, която в момента се провежда води до унищожаване на българското млечно животновъдство. Те поискаха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

„На всички тези хора това им е последното желание – да дойдат в София от страната, отвсякъде, вместо да си гледат работата във фермите, но многократните техни молби, които са и наши, продължават да не се изпълняват от Министерство на земеделието. Подписахме меморандум за прекратяване на протестните действия, в който едно от точките беше пълното изплащане на компенсаторната подкрепа на Украйна. Това не са помощи, субсидии, това са компенсации за щети, причинени от войната в Украйна и те са много малки. Тези хора, които плащат данъците не са получили нито една стотинка, въпреки меморандума. Един месец вече мина“. Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров по време на специална пресконференция на тема „Да спасим българското мляко и да се противопоставим на целенасоченото унищожаване на българското млечно животновъдство“.

„Изхранването на едно животно на ден струва за купуването на храната над 21 лв.”, добави Зоров като пресметна, че заедно със заплатите годишно излиза над 10 000 лв. Фермерите настояват до края на седмицата да бъдат изплатени средствата, които са записани в меморандума.

Цанко Цанев, представител на Асоциация на земеделски производители каза, че фермери масово ликвидират животните си. „Незабавно трябва да ни бъдат изплатени средствата”, категоричен е той. Цанев коментира, че трябва да се вземат спешни мерки и парите, които са им били обещани по време на протестите трябва да бъдат изплатени.

Председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов обясни, че 50% от млечните продукти, които консумираме се внасят отвън. „Искаме оставката на министър Вътев заедно с неговия кабинет. Той ни излъга”, обяви той. Синапов загатна, че в деня на изборите може да призове за протестни действия.

Председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова също изрази подкрепа за искането на оставката на министъра на земеделието и неговия екип. „Не говорим да мудност. Говорим за абсолютно некомпетентни хора, които работят в Министерство на земеделието”, коментира тя. Според нея има сериозно забавяне на плащанията, но за сметка на това много сериозни изисквания. „Измислят се такива видове изисквания, че не знам кой е този инфантил в Министерство на земеделието, който ги мисли”, подчерта тя.

Председателят на Асоциация на биволовъдите в България Мария Степанчева призова земеделското министерство да бъде по-активно и изрази надежда държавата да им помогне. „Призоваваме министъра да активира екипа си и нашите искания да бъдат изпълнени в срок”, каза още тя.

Представителят на Асоциация на земеделски производители Цанко Цанев добави, че негови колеги обсъждат идеята в идващата събота и неделя да започнат нови протестни действия посредством заколване на животни по пътните платна. По време на пресконференцията стана ясно, че производителите са в готовност да излязат на протести в неделя, когато са и местните избори. Синапов настоя обещаните средства да бъдат изплатени, но освен това и останалите им искания да бъдат изпълнени.

Той изрази надежда от Министерство на земеделието да се свържат с тях за разговори. Зоров пък напомни, че сумата, която те искат да бъде изплатена е налична и се намира в сметката на фонд земеделие като тя е около 32-33 млн.лв. „Искаме отговорност и плащане до петък”, уточни Зоров.

Най-четени