Connect with us

Fake Harvard

Георги Първанов изненадващо след снежните топки на Шипка: Кирил Петков да е готов да поеме още „бой“

Published

on

„Нито Путин, нито Русия не са противодействали за присъединяването на България в НАТО. Дори когато аз съм водил преговори за т.нар. американски бази, тогава Путин не възрази, но сега се появяат идеи по българското Черноморие да се разположат натовски оръжия с ядрен заряд може би. Чух един министър да говори за това. По мое време той апелираше да бързаме към Ирак, за да не изтървен парада на победата, но после, когато гръмна бомбата в Кербала, аз посрещах ковчезите на нашите момчета. Така, че по-кротко на войнолюбците. На България не й подхожда ролята на „ястреб“.“

Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ президентът Георги Първанов. Според него Русия има военни части, които се въздържа да използва срещу Украйна. „не бих искал да видя Киев и Одеса разрушени и още по-малко да виждаме жертви – не само граждани, но и военни“, добави той.

Според него място на България е в ЕС и там би трябва да се чува ясно нашия глас, „а не само да козируваме и да изпълняваме решения.“

Първанов коментира и оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. „Мога да кажа, че Стефан Янев беше добър министър на отбраната. Явно причината да бъде елеминиран бяха вътрешнокоалиционни неразбирания. Допускам, че това, че ще направи свой проект, ще се реализира и ще получи не малка подкрепа от разочарованите в последната година. Янев олицетрворява силата на разума. Това е неговата сила. Може би ще имаме един позитивен глас на разума и дано тези очаквания да се сбърднат.

Предполагам, че няма да бъде просто ляв проект. Излъчването на Янев е на центрист, добави той. Според него в новия проект на Янев ще привлече вот от всички избирателите на партии. Виждам как хората го харесват и го подкрепят, каза още Първанов, като определи бившия военен министър като центрист, а не като ляво ориентиран.

Със сигурност отстраняването на Янев е знак за разграничение на правителство от президента Радев, смята Първанов.

„В света всичко се обърка, но не от вчера, не от миналата седмица“, коемтира Първанов и войната в Украйна. „Миналата седмица имах претенцията сред първите с колегите ми от АБВ апелирахме за незабавно примирие. Моята идея беше да се върви към формата НАТО-Русия, който даваше много решения. Само връщането на доверието може да бъде правилно, крайно решение“, каза още той и добави, че по телевизията вижда образа на военоначалника в Путин.

„Когато се спореше за Южен поток на кого да е собствеността. Путин от половин дума разбра и се съгласи да е 50 на 50“, заяви той.

Първанови припомни 9 май 2005 г., когато на Червения площад бяха всички световни лидери. „Това показва отношението към Русия“, коемнтира той фотография, която донесе в студиото на БНТ.

Като грозно и недопустимо определи той освиркването на Кирил Петков от Шипка. „Имаме десетки ярки дати, които трябва да отбелязваме, но да не забравяме, че на 3 март България е освободена. Да не забравяме, че да се стигне до 3 март е изминат дълъг път. Това не е подарена победа, тя е извоювана. Поклон пред всичи наши съюзници да се стигне до тази цел. Без този ден нямаше да го има Съединението, намаше да го има Денят за независимостта“, обясни Георги Първанов.

За случката с Кирил Петков добави, че всеки държавник трябва да е готов да поеме ударите, които често са не само физически.

Най-четени