Connect with us

Демос

Петролен бос и баща на депутат на Мая Манолова ни прави на луди: Къде ги видяхте тия толкова високи цени на бензина?

Published

on

Напрежението с цените на горивата е резултат от нагнетените очаквания у хората, че със санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия, ще спре доставката на суров петрол към Нефтохим-Бургас, оттам рафинерията ще спре и ще има недостиг на пазара. Това обясни пред БНТ Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация и баща на бившия депутат от партията на Мая Манолова Димитър Делчев.

„В първия момент, в който някой пусна слуха, че горивата свършват, респективно цените скачат стремглаво нагоре, хората се втурнаха към бензиностанциите. За щастие това трая една вечер, на следващия ден всичко беше спокойно. Днес къде ги видяхте тия високи цени на бензина“, каза той.

Според него по-високите цени в по-малките бензиностанции се дължат на възможността търговците да извлекат по- големи икономически ползи, докато при големите вериги има по-консистентна ценова политика.

„Вчера обиколих цялата страна. На магистралата най-високите цени на горивата бяха около 2.70, 2.80 лв. В малки населени места бяха по 2.99, 3.02, 3.05 лв., което е странно и противно на нормалната икономическа логика“, обясни Делчев.

Определи като безумно вдигането на цените с по 30-40 стотинки на някои места. Заяви, че масово бензинът и дизелът са поскъпнали между 10 и 15 стотинки.

„Колеги коментираха вчера, че цените масово били около 3.15 лв. То има и повече от 3.15, но това са премиум горивата, които винаги са били по-скъпи“, обясни Андрей Делчев.

България върви със същия темп на увеличение на цените като Европа, категоричен е той. Ако цените рязко паднат, се отваря коридор за износ. Цените на едро следват пазара и търсенето, търговците на едро също следват пазара.

Най-четени