Connect with us

Нюзрум

Честит първи март на Джо Байдън: Синът му се оказа скъпоплатен шеф мощна в украинска газова компания

Published

on

Синът на американският президент Джо Байдън  се оказа член на управителния съвет на мощна украинска газова компания. Тази информация попадна в заглавията на американските медиите  през 2014 година, която се припомня и днес на фона на войната. Според „Вашингтон пост“  позицията на сина на вицепрезидента Байдън застрашават доверието към политическите и дипломатически усилия, които Съединените щати полагат за решаването на украинската криза.

Припомняме, че когато бившият президент на Украйна Петро Порошенко встъпи в длъжност на 7 юни 2014 г., бившият президент на САЩ Барак Обама назначи вицепрезидента Джо Байдън,  за да помогне за подобряване на двустранните отношения между двете страни и да подкрепи Киев в борбата срещу корупцията. 

Хънтър Байдън, който сега е на 49 години, се присъедини към борда на директорите на Burisma Holdings на 12 май 2014 г. – почти месец преди Порошенко да встъпи в длъжност – според прессъобщението на компанията. В него  се посочва, че „Хънтър Байдън ще отговаря за юридическото звено на Holdings и ще осигурява подкрепа за компанията сред международни организации.
По това време в  САЩ не изключват вероятността, Байдън-старши да е договорил назначението на сина си по време на посещението си в Киев когато се срещнал с министър-председателя Арсений Яценюк. Някои медии дори предполагат, че назначението на Хънтър Байдън е било нещо като „благодарност“ за обещаната от американците подкрепа за временното украинско правителство. 

Tribune.bg

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени