Connect with us

Парламент

Напрежение в НС заради шефа на НЗОК

Published

on

Народното събрание ще обсъди нов проект на решение за процедурни правила за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса.

Депутатите ще обсъдят и промени в закона за здравното осигуряване, с които се регламентира в условия на изтекъл мандат на управителя на Касата, подуправителят да изпълнява ръководните функции до избор на нов управител.

До спешните законодателни изменения се стигна след като преди дни изборът на нов управител на Националната здравноосигурителна каса се провали. Това стана след като номинираната на поста от ГЕРБ-СДС Иванка Динева оттегли кандидатурата си, а другата кандидатка, предложена от БСП, проф. Жени Стайкова – не получи подкрепа от мнозинството в Народното събрание. В програмата на парламента е първо  четене на четири отделни законопроекта за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата, пише БНР.

Основните промени целят завишен контрол на пътя и увеличаване на събираемостта от наложените глоби. Очаква се в дневния ред да бъде включен и законопроект за изменение на закона за горите, които са свързани с облекчаване на процедурата, по която домакинствата могат да купуват дърва за огрев от горските територии – общинска и държавна собственост.

За днешното пленарно заседание е предвиден редовен парламентарен контрол. На въпроси на депутати ще отговарят еко министърът Юлиян Попов, земеделският – Кирил Вътев, министърът на икономиката Богдан Богданов, на иновациите – Милена Стойчева, образователният – Галин Цоков и министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени