Connect with us

Парламент

ГРЪМ! Нов СПИСЪК с министрите в кабинета Денков-Габриел, възможен е капан

Published

on

Кабинетът, който ще бъде предложен с втория мандат на ПП-ДБ в Народното събрание, ще бъде доминиран от „Продължаваме промяната“, но от ГЕРБ-СДС настояват за зам.-министри в ключовите ведомства, твърди „Марица“, позовавайки се на свои източници.

Те се предлагат като експерти, а целта е първата политическа сила да знае какво се случва в министерствата и да може да реагира, ако не се изпълняват договорените управленски програми и приоритети.

Именно участието на зам.-министри от ГЕРБ обаче може да се окаже последният капан пред кабинета „Денков-Габриел“. “Разбрали сме се, че това правителство ще бъде излъчено от нас. Ако има промени, те трябва да бъдат утвърдени отново от двете страни”, коментира вчера кандидатът за премиер от ПП Николай Денков.

Окончателният състав на кабинета все още се уточнява, но имената на бъдещите министри вече се въртят в публичното пространство. Първоначално е договорено в него да участва само Мария Габриел като вицепремиер и външен министър през първите 9 месеца, а след това тя да го оглави за следващите 9 месеца.

Когато от “Промяната” и ДБ отдавна представиха проектосъстава на самостоятелния кабинет “Денков”, заканата им бе да не дават зам.-министерски кресла на ГЕРБ в замяна на парламентарна подкрепа. Но договорката за ротиращи се премиери променя ситуацията. Сега се говори за условие заместниците да се одобряват от министъра на ПП-ДБ, с когото ще работят.

Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на ПП-ДБ днес или най-късно в понеделник. Много е вероятно Николай Денков да обяви състава на кабинета веднага, още по време на срещата с Радев.

Със сигурност от първоначалния вариант отпада Ирена Димитрова за външен министър, тъй като дипломат номер 1 ще е Мария Габриел. Под въпрос бил и Иван Кръстев за социален министър след бурните реакции от десните към човека на БСП, качил в социалните мрежи снимки с руски знамена.

При това положение вариантът за кабинет с премиер на ротационен принцип изглежда така:

Николай Денков – министър-председател

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи

Асен Василев – министър на финансите и еврофондовете

Радослав Рибарски – министър на енергетиката

Юлиан Войнов – министър на икономиката

Андрей Янкулов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната

Милен Матеев – министър на правосъдието

Иван Кръстев – министър на труда и социалната политика (под въпрос)

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Проф. Генка Петрова – министър на образованието и науката

Проф. Христо Даскалов – министър на земеделието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Гергана Кабаиванова – министър на туризма

Юлиан Попов – министър на екологията

Димитър Илиев – министър на спорта

Яна Генова – министър на културата

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени