Connect with us

Fake Harvard

ЛУД СКАНДАЛ! Киро си хареса крупен бизнесмен за земеделски министър, производителите побесняха

Published

on

Кирил Вътев е гласен за земеделски министър, Номинацията му била направена лично от бащата на Кирил Петков, който явно реди кабинета „Денков“.

„По принцип е воден разговор, но няма нищо решено окончателно. Аз благодаря за това голямо внимание, но нека да видим как ще се развият нещата и тогава можем да водим вече разговор по същество. Нека да стане факт. Аз съм отворен. Нямам нищо против никого. Има хора, които имат нещо против мен, но не знаят защо“, каза Вътев за Агри.БГ.

Номинацията му предизвика гневна реакция на български производители.

От Българската аграрна камара веднага излязоха с остра позиция срещу номинацията. „Изразяваме категоричното си несъгласие! Имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза!“, пишат в позиция до медиите от БАК.

„Вътев и компанията му работят със 100% вносно месо, ето защо се смята, че като министър той ще работи срещу българските производители“, заявиха пред Епицентър.бг български производители на месо и млечни продукти.

Ето го и целия текст на позицията на Българската аграрна камара:

До г-н Кирил Петков

До г-н Асен Василев

До г-н Христо Иванов

До г-н Атанас Атанасов

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

До г-н Бойко Борисов

Коалиция „ГЕРБ-СДС“

ПОЗИЦИЯ относно кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието

Уважаеми господа,

Във връзка с обявената от политическа партия „Продължаваме промяната“ кандидатура на г-н Кирил Вътев за министър на земеделието, ние от Българска аграрна камара (БАК), която обединява 13 организации от различните подсектори на земеделието и представлява интересите на над 10 000 земеделски производители, изразяваме категоричното си несъгласие с кандидатурата.

Въпреки уважението ни към г-н Вътев като бизнесмен в преработвателния сектор, ние имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза, включително и образование в областта на селското стопанство, от една страна и липсата на административен опит, който се изисква за ръководител на такова важно министерство, каквото е Министерство на земеделието, от друга страна.

В допълнение, г-н Вътев е непознат за болшинството от земеделските производители в България, особено за тези извън сектора на животновъдството, тъй като досега той не е допринесъл с нищо конкретно за просперитета на земеделските производители.

Притеснението ни се засилва още повече от факта, че на база на практиката си на бизнесмен от преработвателния сектор, ако бъде избран за министър, г-н Вътев би могъл да повлияе за вземането на решения, които допълнително да отслабят позицията на производителите във веригата на доставка.

Такива решения ще бъдат в ущърб на българските производители, които и към момента са неравнопоставени с производителите на храни, които преработват в по-голямата си част земеделска продукция от внос, за сметка на родното производство.

Настоящата тежка ситуация в българското селско стопанство от гледна точка на пазари на земеделска продукция, породена от кризите в последните години, новите правила на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България, пред които са изправени земеделските производители и държавната администрация, включително и рискът от провал на текущата кампания по заявяване на директните плащания, както и продължаващата политическа несигурност в страната ни, изисква за поста министър на земеделието да бъдат назначавани личности с високо ниво на професионална подготовка, ръководни умения в държавна администрация и работа с институциите на Европейския съюз, които да могат да формулират ясни политики за развитие на земеделието и да вземат отговорни национални решения в изключително кратки срокове, които качества и умения, за съжаление, не откриваме в кандидатурата на г-н Вътев.

Ние от БАК, като най-голямата и обединяваща всички подсектори на селското стопанство организация, очакваме да приемете с необходимата сериозност настоящата ни мотивирана позиция, защото тя е в защита на интересите на българските земеделски производители и родното ни производство, което е най-важната мисия на БАК!

Изразяваме готовност за диалог и конструктивни срещи за обсъждане на подходящи за поста кандидатури!

25 май 2023 г.

С уважение, Костадин Костадинов

Председател на УС камара

В първоначалния списък на ПП-ДБ за министър на земеделието бе номиниран депутатът от ПП и бивш ръководител на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов.

Остава неясно защо неговата кандидатура е отпаднала, но наистина все още предстоят няколко неща да се случат, преди да бъде ясно кой ще бъде аграрен министър в кабинета „Денков-Габриел“.

За един от зам.-министрите на земеделието пък се спряга Красимир Кумчев.

Кои са Кирил Вътев и Красимир Кумчев?

Кирил Вътев е завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси.

През 1993 г. регистрират фирмата „Тандем-В“ и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси. Така вече 30 години компанията е на пазара.

В края на 2022 г. Кирил Вътев заедно с акад. Атанас Атанасов инициираха срещи по повод създаването на Българска аграрна камара. Няколко месеца по-късно такава камара беше създадена и регистрирана в Търговския регистър, но без участието на Кирил Вътев и акад. Атанасов.

В същото време преди месец Кумчев написа в профила си във Фейсбук: „Акад. Атанас Атанасов, Кирил Вътев и съмишленици подготвяме необходимото за учредяване на БАК – Устав и Етичен кодекс. Името и логото на Камарата вече са със запазена европейска марка.“

Красимир Кумчев е добре познат в селскостопанския сектор, като със земеделие се занимава от повече от 35 години. В момента е аграрен консултант на стартиращи предприятия, фермер и производител на плодове и зеленчуци.

Овощните му градини заемат 500 дка, а площите със зеленчуци са около 200 дка. В края на 2022 г. той сложи край на своята ябълкова приказка най-вече заради вноса от Италия и Полша, който убива родните производители.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени