Connect with us

Гербери

Шефът на СОС скочи на ПП: С какви очи искате да управлявате?! Орязахте парите за столицата

Published

on

„В момента  има такава буря в държавата, която пречи да приемем дори бюджет. Всички 265 български общини нямаме още приети бюджети за 2023 г., а измина половината година. Депутатите не приемат държавен и ние не можем да приемем общински. Налага се сега с  различни решения и маньоври да обезпечим работата на града – строителство на булеварди, на детски градини, всички важни инвестиции, които хората от години очакват и по които работим. Имаме огромен проблем за решаване и той се нарича националната политика за съставяне на редовно правителство. Това трябва да бъде фокусът сега“.

Това заяви пред Столица.бг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, попитам какъв ще е кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Той коментира, че последният мандат на Общината е бил тежък и труден.

„От една криза влизахме в друга – една от друга по-лоши. Започнахме работа и ни връхлетя пандемия, която изправи света пред предизвикателства, каквито не сме виждали. Успяхме да преведем града без да колабират основните му системи – здравеопазване, публичен транспорт, общинската икономика, образование. След това започна войната в Украйна и имахме нова извънредна ситуация, включително с хилядите бежанци в София. Последва трета криза – енергийната, по време на която се увеличиха с 330% сметките за ел. енергия и природен газ за градския транспорт, натрупаха се 140 млн. лв. задължения в транспорта и стотици в „Топлофикация София“, която пое ударът вместо целия ценови шок да се прехвърли на софиянци. Четвъртият проблем бе политическата криза – реваншизмът на правителството на Кирил Петков и отказа им да подпомогнат градския транспорт на милионна София“, обясни той.

„След дълго упорство и неравна битка с държавата, в крайна сметка парламентът компенсира наполовина породените от енергийната криза задължения. Нека не забравяме, че въпреки ограниченията по време на Covid-19 пандемията ние не спряхме нито един автобус, не разредихме градския транспорт, не допуснахме да бъдат застрашени здравето на гражданите с икономии от градския транспорт. И платихме немалка цена за това, включително политическа, защото не се поддадохме на натиска на кабинета Петков да увеличим цените на билетите и да режем линии на градския транспорт. Тези съвети и днес аз намирам за неадекватни – въпреки политическата коректност, която вече започва да се налага. Тя ми е скъпа, но истината ми е по-скъпа – кабинетът Петков водеше война със София, защото я управляваме ние – нито един лев не дадоха за строителство на детски градини въпреки, нито лева за градския транспорт, докато в цяла Европа държавите си спасяваха обществените превозвачи, орязаха парите за третия лъч на метрото. Не знам с какви очи сега ще излязат пред софиянци да искат да ги управляват“, каза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени