Connect with us

Парламент

БСП и „Възраждане“ в ожесточен спор: Ние първи започнахме тази битка, не вие!

Published

on

БСП и „Възраждане“ се скараха в парламента за това кой е по-голям противник на Истанбулската конвенция и кой първи е започнал битката в нея.

„Искам да попитам парламентарната група на БСП, която късаше ризи тук само преди няколко месеца срещу прокарването на текстове на Истанбулската конвенция – какво ще кажете?“, обърна се Георги Георгиев от „Възраждане“ към БСП. Проблемът им е, че според законопроекта на БСП за защита от домашното насилие трябва да се създаде Национален съвет към Министерския съвет, който да координира мерките за превенция и да осъществява сътрудничество с „международни организации“.

Георгиев обясни, че така може да проникнат чужди идеологии в българските семейства.

„Това трябва да го обясните не на мен, а на хората, които до онзи ден вие защитавахте, защото в този момент вие събирате подписи, за да не се вкарват тези джендър идеологии в нашето общество, имате такъв референдум, а то се оказва, че вкарвате документ, който съдържа възможност на неправителствени организации да влязат в Националния съвет и да прокарват такива идеологии“, каза Георгиев и обвини левицата в двоен стандарт.

Мая Димитрова от БСП му отговори и помоли председателя на НС да не допуска лъжи от трибуната на парламента. Призова и „Възраждане“ първо да прочетат текста им.

„Законопроектът е изчистен от всички спорни проблеми и от това, което се коментира и в Истанбулската конвенция. Няма как в момента „Възраждане“ да говори за Истанбулската конвенция, при положение, че БСП е против нея от 6 години и е подлагана на натиск“, каза Димитрова.

„Разбирам, че искате да се качите върху тази вълна, която БСП ви показа, че ще ви залее. Разбирам, че искате да се борите с Истанбулската конвенция, но кога? Шест години, след като БСП води тази битка, вие решихте да се качите на тази битка и вие отгоре. Кога решихте да се борите с джендър идеологията?“, включи се и Георги Свиленски от БСП и призова хората на Костадин Костадинов да подкрепят законопроекта им.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени