Connect with us

Нюзрум

БОМБА! ВСС решава съдбата на Иван Гешев

Published

on

С 14 гласа „за“ и 4 „против“, без участието на главния прокурор, Висшият съдебен съвет прие, че е допустимо искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

То е по предложение на шестима члена на Прокурорската колегия и се отнася за тежко нарушение на служебните задължения.  

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Главният прокурор Иван Гешев започна своето изказване с искане на отвод на шестте членове на ВСС, които са внесли за неговото предсрочно освобождаване.   

„В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС“, заяви още Гешев.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание. Крум Зарков пък отвърна: „Времето на закритото свърши.“

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов, който не присъства на заседанието поради лични причини, все още не е изразил становище.

Предстои изслушване на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба. Повод за изслушването е сигналът, който Сарафов подаде срещу Гешев за това, че главният прокурор е направил незаконен запис на свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев. 

Най-четени