Connect with us

Нюзрум

Сензационен момент! Шефът на НС и колегата му от РСМ поднесоха заедно венци на Светите братя

Published

on

Председателят на парламента Росен Желязков и македонския му колега Ташат Джафери поднесоха заедно венци на паметните плочи на България и Р Северна Македония, посветени на делото на Светите братя Кирил и Методий, в катедралата „Санта Мария Маджоре“ в италианската столица, предаде Епицентър.

„Съместна беше инициативата. Нашите две страни са свързани от миналото, ще ни свързва и бъдещето“, каза Желязков по време на съвместна пресконференция на двамата парламентарни шефове.

„Моят  македонски колега много приятелски и добросърдечно направи този знак, които направихме и ние“, каза още той.

Ташат Джефери също приветства инициатива и предложи съвместното поднасяне на венци пред паметните плочи на Светите братя в манастира „Санта Мария Маджоре“ да продължи и през следващите години.

Желязков и Джафери са начело на делегациите от България и РСМ, които са на официални посещения в Рим и Ватикана по случай 24 май.

Паметните плочи на България, Р Северна Македония и Сърбия са поставени в отделно помещение. Надписът на тях гласи: „В тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети славянските книги през 868 г., донесени от светите братя Константин-Кирил и Методий. С  признателност.“

В манастира при базиликата „Санта Пракседе“ са пребивавали св. св. Кирил и Методий по време на престоя им в Рим през IX век.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени