Connect with us

Timeline

Находка! БНР върна Нинова 40 години назад

Published

on

„Един живот ми стига, за да остана вечна“ – възкликва в рими преди 42 години една девойка от Мизия, която днес познаваме като изявен политик. С името Корнелия Петрова местният вестник „Работнически устрем“ е съхранил поетичните опити на лидера на българските социалисти. Тогава тя е ученичка в местната прогимназия „Цанко Церковски“.

Години по-късно като възпитаничка на Националната гимназия за древни езици и култура тя отново сътрудничи на вестника като стажант през лятната ваканция. Ученолюбива, настъпателна и целеустремена – така я помнят в редакцията на вестника и в училището в Мизия, съобщава БНР.

„Още от първото мъничко стихотворение, което прочетох, разбрах, че от нея би могло да излезе и поетеса, и журналистка, но тя не се насочи към тази сфера“, сподели Галина Йолкова от Мизия. От 1985 година до 2019 година тя е главен редактор на местния вестник.

Поетичните нагласи на бъдещия политик изгряват на страницата за таланти на „Работнически устрем“. Така по онова време се е наричал местният вестник.

„От стихотворение на стихотворение в нея личи едно отърсване от наивитета и намиране на собственото „аз“. Началото е много обещаващо и то трябва да послужи като основа, върху която Корнелия Петрова трябва да гради“, четем в представянето на детето – творец в „Работнически устрем“.

„Живей така, че да останеш вечен“ – прокламира в стихотворението си „Един живот“ тогава седмокласничката Корнелия Петрова, сега лидер на българските социалисти.

„Корнелия е останала в съзнанието ми като един амбициозен човек, човек, който постига целите си, при нея отказ няма. Не мога и няма да стане – при нея нямаше и като ученичка. Тя знаеше какво иска и с всички усилия постигаше целите си“, разказа Петя Тодорова, която познава лидера на БСП от ученическите години.

Малко по-късно във Фейсбук Нинова написа пост по повод публикацията.

„Днес БНР ме изненадаха. Върнаха ме 40 години назад. Откъде изнамериха това за мен, не знам. Честит празник на всички малки и големи поети и поетеси“, сподели тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени