Connect with us

Импийчмънт

Президентът Радев смълча народа с тържествена реч: Има един празник, за който не спорим

Published

on

„Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В деня на светите братя Кирил и Методий зарязваме злободневните дискусии, пози и титли. Крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари. В безбрежното поле на науката и културата цял живот си оставяме ученици. На 24 май всички сме деца. Спомняме си какви сме били, иска ни се да сме като тях – непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора“. Това заяви държавният глава Румен Радев в слово по случай 24 май.

„От България тръгват значими културни процеси в Европа – българската азбука, славянската книжовност и богослужебна традиция, богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние българите сме неделима част от Европа, не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги. Днес ние трябва да се гордеем с това“, заяви Радев.

„На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език, в него се завръщаме като свой дом, дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас. Всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека бдим над него, нека го изговаряме с любов и не пилеем думите. Нека честитим историческия успех на писателя Георги Господинов. Това е не само признание за българският език, култура и просвета, но един прекрасен подарък за днешния празник. За първи път виждам толкова хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният подем, който залива българските улици и площади днес, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко изпитания“, каза още президентът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени